open-navfaktor-logo
search
Recept
Ovo su najukusnije pohovane tikvice
Osim osnovne smjese za pohovanje – jaja, brašno, prezle, so… tajna u pripremi savršenih pohovanih tikvica jeste u marinadi
14.05.2019. u 09:05
get url
text
Pohovane tikvice

Tikvice su zdravo i hranjivo povrće koje uveliko možemo naći na pijacama, u tržnim centrima, sada već po povoljnijim cijenama. Ovo povrće sadrži veoma malu količinu kalorija (17 kalorija na 100 grama) i kao takvo se preporučuje u dijetama za mršavljenje.

Tikvice jedemo punjene, grilovane, pripremljene na roštilju, kao sastojak mnogih musaka, ali ih najčešće svi pohujemo. Osim osnovne smjese za pohovanje – jaja, brašno, prezle, so… tajna u pripremi savršenih pohovanih tikvica jeste u marinadi! Evo detaljnog uputstva za najukusnije pohovane tikvice:

Sastojci: dvije srednje tikvice, petero jaja, 200 grama brašna, 300 grama prezle, so, oko tri decilitra ulja za prženje.

Za marinadu: malo peršunovog lišća, čehne bijelog luka, kašika maslinovog ulja, kašika jabukovog sirćeta ili limun, prstohvat soli.

Priprema: Tikvice dobro operite, isjecite vrhove i potom tankim nožem sijecite tanke listiće. Isječene tikvice posolite i ostavite 15 minuta da puste svoj sok koji treba ocijediti. Umutite jaja, posolite i ocijeđene tikvice uvaljajte prvo u brašno, jaja, opet u brašno, jaja pa u prezlu. Stavite u tavu u kojoj se ulje već ugrijalo i pecite.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.