navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Čupave ljepotice

Ovo su najinteligentnije pasmine mačaka

Mačke su poznate kao prilično pametne životinje. Međutim, vjeruje se da neke pasmine mačaka imaju veći mozak od drugih, pa su zato i inteligentnije. The Discerning Cat otkriva koje su to.

Objavljeno: 07.09.2021. u 18:24
get url
text

1. Abesinska mačka

Ove mačke su atletske građe, okretne i nježne prema ljudima. Vrlo su inteligentne i sudjeluju u obiteljskim aktivnostima. Obično ne vole sjediti u krilu čovjeka, ali to ne znači da ne uživaju u pažnji. Vole i društvo drugih životinja.

2. Sijamska mačka

Ima jednobojnu bijelu, plavkasto-srebrnu ili krem dlaku sa smeđim obilježjima na licu, repu, nogama i ušima. Krzno joj je vrlo kratko i svilenkasto. Vrlo je elegantnog i vitkoga tijela, na tankim, dugim nogama. Oblik glave je dosta ravan, njuška klinastog oblika, a uši dosta velike u poređenju s glavom. Uvijek ima plave oči. Ove su mačke aktivne, energične i vrlo društvene. Vole ljude, umiljate su i mazne, a ponekad se čine kao da vam nešto pričaju.

3. Škotski fold

Škotski fold osvaja izgledom jer zbog velikih očiju i sklopljenih ušiju i u odrasloj dobi izgleda poput mačića. Ne boji se buke, voli djecu i maziti se. Međutim, ne voli provoditi vrijeme u krilu čovjeka i ponekad razvije loša ponašanja pa lovi stopala ljudi i grebe tapete.

4. Perzijska mačka

Perzijske mačke su pametne, mirne i šutljive. One ne mijauču, već sjede pokraj vas i čekaju da im date ono što trebaju. Vole se maziti i vezati za porodicu s kojom žive.

5. Korniš rex

Korniš rex je aktivna i susretljiva mačka, a neki kažu da je poput psa. Uživa u igri i interakciji s ljudima.

6. Turska angora

Turska angora mačka iznimno je inteligentna i privržena, voli biti u centru pažnje, igrati se i mnogo "razgovarati". Voli različite igre, a ponekad je i pomalo nestašna.

7. Balineška mačka

Balineška mačka je u osnovi dugodlaka verzija sijamske mačke. Sklona je istraživanju svega što rade ljudi. Obično se dobro slaže sa svojom porodicom, ali može upasti u nevolje istražujući dom, posebno ako okruženje nije mentalno dovoljno izazovno.

8. Bengalska mačka

Bengalska mačka je najpoznatija po svom krznu koje uzorkom podsjeća na jaguarovo ili leopardovo. Vrlo je inteligentna, atletske građe i pomalo divlja. Voli trčati, skakati, penjati se i igrati. Treba joj puno prostora za igru, kao i za mentalne izazove.