open-navfaktor-logo
search
Dermatolozi ističu
Ovo su najčešće greške u njezi kože koje pravite tokom zime
Losion je u poređenju s kremom puno laganiji i odličan je za korištenje tokom ljeta, no s dolaskom jeseni u rutinu njege treba uvesti proizvode bogatijeg sastava koji će dubinski nahraniti kožu
23.12.2019. u 17:24
get url
text

Hladnoća, vjetar, zagađen zrak mogu isušiti kožu i učiniti je još osjetljivijom. Zbog toga je vrlo važno, kažu dermatolozi, tokom zime redovnu beauty rutinu prilagoditi vremenskim uvjetima.

Kažu kako većina ljudi pravi iste greške kada je u pitanju rutina u njezi kože tokom zimskih mjeseci, pa u nastavku otkrivaju najčešće, ali i savjete kako ih ispraviti:

Koristite losione umjesto krema

Losion je u poređenju s kremom puno laganiji i odličan je za korištenje tokom ljeta, no s dolaskom jeseni u rutinu njege treba uvesti proizvode bogatijeg sastava koji će dubinski nahraniti kožu. Obavezno je nanositi kremu dva puta dnevno - ujutro i uvečer prije odlaska na spavanje.

Kremu na lice nanosite u pogrešno vrijeme

Dermatolozi otkrivaju da je kremu najbolje nanositi odmah nakon tuširanja, kada su pore još uvijek otvorene. Isto to vrijedi i za losione i mlijeka za tijelo. Nanesi ih odmah čim izađete iz tuš kabine i to na mokru kožu. Tako će koža bolje upiti sve sastojke i biti dubinski nahranjena.

Proizvodi koje koristite nemaju hranjive sastojke

Kod kupovine proizvoda za njegu kože vrlo je važno obratiti pažnju na sam sastav i izabrati one koji visoko na popisu sadrže ulja, glicerin ili karite maslac. Potražite proizvode koji sadrže ceramide - elemente koji stvaraju zaštitnu barijeru na koži te joj pomažu da zaraste.

Koristite pogrešna sredstva za umivanje

Kada je riječ o proizvodima za čišćenje i umivanje lica, nastojte birati što blaže varijante, a izbjegavajte one koji sadrže sapune i sulfate koji mogu nadražiti i isušiti kožu. Birajte kremaste proizvode za čišćenje koji će spriječiti isušivanje kože i učiniti da lice bude mekano i glatko.

Ne unosite dovoljno tekućine

Jedna od grešaka, koje mnogi čine tokom zime, je nedovoljan unos tekućine. S hladnijim vremenom svi imamo tendenciju unositi manje vode, što može nepovoljno utjecati na izgled kože. Nemojte zaboraviti na hidrataciju, a možete piti i vodu s limunom koja će vas osvježiti i opskrbiti organizam C vitaminom.

Ignorirate upalne procese na koži

Kod jako suhe kože mogu se pojaviti mikroskopske pukotine u vanjskim slojevima, a to izaziva gubitak hidratacije, crvenilo, upale i svrbež. Osim bogate njege, od velike pomoći mogu biti i kreme s kortizonom. Imate li velikih problema sa suhoćom kože, najbolje je da se posavjetujete sa dermatologom.

Ne koristite noćne maske za lice

Maske za lice, koje se nanose prije spavanja, tek su nedavno postale popularne, a dermatolozi kažu da bi ovaj korak trebao biti neophodan tokom zimskih mjeseci. Maske za lice kožu će dubinski nahraniti i regenerirati dok spavate, a koža će ujutro biti svježa, hidratizirana i mekana.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.