open-navfaktor-logo
search
Federalna vlada
Ovo su firme koje su se javile da nabave vakcine za FBiH, Sinopharm ih može isporučiti u aprilu
Vlade Federacije Bosne i Hercegovine zasjeda u Sarajevu, a na dnevnom redu je nabavka vakcina protiv koronavirusa.
08.03.2021. u 16:28
get url
text

Jedna od posljednjih odluka bila je da se formira ad hoc tijelo na nivou FBiH preko kojeg bi se krenulo sa nabavkama vakcina.

Nakon sjednice Vlade planirana je konferencija za novinare na kojoj će, kako se pretpostavlja, biti saopćene danas donesene odluke.

Zavod za javno zdravstvo FBiH dostavio je Vladi informaciju o do sada poduzetim aktivnostima na nabavci vakcina. Na adrese ukupno 41 veleprometnika registriranog u Bosni i Hercegovini poslani su zahtjevi sa ciljem dobijanja ponude o mogućoj nabavci vakcina. Dopis je poslan i na adresu predstavništva Sinopharma u BiH. Rok za dostavu ponuda bio je 26. februar.

Iz Zavoda su obavijestili Vladu FBiH da su dobili ukupno šest odgovora do 26. februara. Tako je Medimpex iz Sarajeva naveo da su u toku pregovori sa proizvođačima iz Rusije i Kine i da traže pismo namjere od Federalnog ministarstva zdravstva ili Federalnog zavoda za javno zdravstvo. Pharmamed iz Travnika je odgovorio da nisu u mogućnosti nabaviti vakcine.

Krajina Group iz Banje Luke u odgovoru navodi da može nabaviti vakcinu Gam-COVID-Vac (Sputnjik V) shodno ugovoru za zastupanje na teritoriji BiH koji je ova kompanija potpisala sa Ruskim fondom za direktne investicije.

Javio se i Unifarm iz Lukavca, ali u odgovoru navode da nisu u mogućnosti nabaviti vakcine.

Oktal Pharma iz Sarajeva je obavijestila Zavod da su u kontaktu sa proizvođačima iz Kine i Rusije.

Tuzlafarm iz Tuzle navodi da su u pregovorima sa proizvođačima i ovlaštenim zastupnicima sljedećih vakcina: Astrazeneca (Oxford), AstraZenaca (Covishield) i Sputnjik V. Oni, kako se navodi u informaciji koja je dostavljena Vladi, "mole da im se izda ovlaštenje u pisanoj formi kako bi mogli nastaviti pregovore".

Naknadno je Zavodu stiglo i pismo namjere firme Apomedical sarajevo-MGM Farm Kakanj vezano za nabavku vakcine proizvođača Sinopharm.

- Sa predstavnicima Sinopharm je obavljen video poziv. Zamjenik generalnog menadžera za centralnu Evropu je kazao da postoji mogućnost isporuke vakcine ovog proizvođača u aprilu - navode iz Zavoda za javno zdravstvo FBiH.

Vlada bi danas trebala ispoštovati i zaključak sa posljednje sjednice Zastupničkog doma FBiH te formirati ad hoc tim za pregovore sa proizvođačima vakcina.

U taj tim predloženi su: prim. dr. Davor Pehar, predsjednik, Zavod za javno zdravstvo Federacije BiH, Sanja Čustović, član, Federalno ministarstvo zdravstva, Vesna Alagić, član, Federalno ministarstvo zdravstva, prof. dr. Mirsad Kacila, član, Odbor za zdravstvo Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH, Sanja Škuletić-Malagić, šef Kabineta premijera Kantona Sarajevo, član, Alma Kadić, pomoćnica ministra za zdravstvenu zaštitu, član, prim. mr. med. sci. Blaško Topalović, specijalista epidemiologije, član, Tuzlanski kanton, Zavod za javno zdravstvo i doc. dr. sc. Svjetlana Grgić, dr. med. specijalista infektologije, član, Hercegovačko-neretvanski kanton.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.