open-navfaktor-logo
search
Desetkovao ih COVID-19
Ovo se nikada nije desilo: Austrija na SP-u bez najboljih skijaša skakača
Austrijska reprezentacija u ski skokovima mogla bi propustiti učešće na Svjetskom prvenstvu, a zbog činjenice da je nekoliko skijaša pozitivno na koronavirus.
07.12.2020. u 12:26
get url
text

Glavni trener Andreas Widhölzl, te branilac titule pobjednika Svjetskog kupa Stefan Kraft, kao i Gregor Schlierenzauer, Philipp Aschenwald i Michael Hayböck bili su pozitivni na COVID-19 25. novembra.

Da stvar bude gora po austrijsku selekciju na takmičenju u ruskom Nischnij Tagilu zarazili su se Daniel Huber i Thomas Lackner, te Jan Hörl i Manuel Fettner, a prema informacijama iz Skijaškog saveza Austrije nemaju ozbiljnije simptome.

Kod prvih slučajeva oboljenja, nakon početka Svjetskog kupa u Wisli, reprezentativci su još nosili pamučne zaštitne maske, pa se mislilo da su one razlog za infekciju. Odmah su prešli na FFP2 maske, no od tada su i oni koji su bili zdravi imali pozitivne testove.

Prvi inficirani skakači više nisu u karantinu, ali se ne zna da li su nakon oboljenja uopće spremni za skakanje.

Savez je sada u velikim problemima kako uopće vratiti sportiste u domovinu zbog strogih mjera protiv koronavirusa, a čini se da najbolji austrijski ski-skakači neće učestvovati na SP-u u ski-letovima koje počinje 10. decembra na slovenskoj Planici.

- Za tim koji se nalazi u Rusiji Svjetsko prvenstvo je već prošlo - kazao je Mario Stecher, sportski direktor za ski-skokove i nordijsku kombinaciju pri austrijskom savezu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.