open-navfaktor-logo
search
Za lijep osmjeh
Ovo možete uraditi kod kuće: Nekoliko recepata za uklanjanje zubnog kamenca
Zubni kamenac uspješno se može ukloniti kod stomatologa, ali postoje i prirodna rješenja
12.10.2018. u 13:17
get url
text

Nakupljanjem bakterija i mineralizacijom plaka dolazi do stvaranja kamenca koji uzrokuje upalu zubnog mesa. Uspješno se može ukloniti kod stomatologa, ali postoje i prirodna rješenja.

Donosimo vam nekoliko kućnih recepata koji će vam pomoći da se riješite ove ružne pojave.

Recept 1 - sastojci:

30 grama orahove ljuske i malo vode

Priprema: Prema savjetu koji smo pronašli na stranici healthyfoodstar.com, potrebno je staviti ljuske oraha u lonac, dodati vode i kuhati to 15 minuta. Umočite četkicu za zube u dobivenu smjesu i perite zube 5 minuta. Ponovite ovu proceduru u jutarnjim, popodnevnim i večernjim satima.

Recept 2 - sastojci:

4 kašičice sjemenki suncokreta

4 kašičice lipinog cvijeta

1 litar vode

Priprema: Stavite sastojke u posudu, prelijte vodom i kuhajte na laganoj vatri pola sata. Perite zube s ovom mješavinom nakon svakog jela.

Recept 3: Jabukovo sirće se također može koristiti za uklanjanje kamenca, ali samo jednom sedmično. Stavite malo sirćeta u usta, grgljajte i trljajte zube četkicom. Ispljunite. Temeljito isperite usnu šupljinu s vodom da se ne bi oštetila zubna caklina.

Recept 4: Uzmite tri kašike lišća gorskog pelina (Artemisia absinthum) pa prelijte s četiri decilitra provrelog vina. Ostaviti da se ohladi i odstoji poklopljeno dva sata. Zatim procijediti i perite zube tom tekućinom više puta na dan. Imat ćete lijepe i zdrave zube bez kamenca.

Recept 5: Soda bikarbona vam također može pomoći da otklonite zubni kamenac. Stavite malo sode bikarbone na navlaženu zubnu četkicu i njome očistite kamenac. U kašičicu sode možete dodati i malo soli te s tom kombinacijom četkati zube.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.