U novom videu svemirskog teleskopa Webb koji je podijelila Evropska svemirska agencija, dobivamo konačni pogled na teleskop dok kreće na službeni početak svoje višegodišnje misije.

Iako se teleskop mogao pokrenuti s Ariane 5, potrebno je dovršiti još nekoliko faza postavljanja. NASA ima za to postavljen približan raspored implementacije, iako je fleksibilan. Ova prostorija za pomicanje omogućit će inženjerima da prave pauze ili prilagodbe prema potrebi kako bi riješili sve neočekivane probleme. Nažalost, više nećemo vidjeti video snimke svemirskog teleskopa James Webb. No, imamo puno slika kojima se radujemo. Slično kao i Hubble svemirskom teleskopu, trebat će nekoliko mjeseci da se sve u potpunosti postavi i pokrene. Kada bude uspostavljen i spreman za rad, svemirski teleskop James Webb podijelit će svoja opažanja natrag na Zemlju. Još nije otkriveno šta će teleskop prvo ciljati. Međutim, uz malo sreće, moći ćemo naučiti više o našoj galaksiji i svemiru oko nas.

Ono što ovaj video svemirskog teleskopa James Webb čini tako posebnim je da je ovo posljednji put da ćemo vidjeti letjelicu. Za razliku od svemirskog teleskopa Hubble, James Webb neće biti dovoljno blizu Zemlji da bi ga astronauti mogli servisirati. Umjesto toga, kružit će oko 1,5 milion kilometara od naše planete.

Naučnici koji stoje iza teleskopa odlučili su to učiniti zbog toga koliko se oslanja na infracrvena promatranja. Budući da će biti tako daleko od Zemlje, imat će manje lutajuće svjetlosti koja će ometati opažanja koja obavlja.

U novom videu vidimo svemirski teleskop James Webb kako se odvaja od Ariane 5. Teleskop se zatim nastavlja udaljavati i okretati, kako bi se pripremio za svoje mjesečno putovanje do svoje orbite. U videu također možemo vidjeti rub planeta, koji uz crninu svemira izgleda apsolutno zapanjujuće. Najnoviji video svemirskog teleskopa James Webb snimljen je 25. decembra, nedugo nakon što je lansiran u svemir, prenosi Yahoo News.

Iako se teleskop mogao pokrenuti s Ariane 5, potrebno je dovršiti još nekoliko faza postavljanja. NASA ima za to postavljen približan raspored implementacije, iako je fleksibilan. Ova prostorija za pomicanje omogućit će inženjerima da prave pauze ili prilagodbe prema potrebi kako bi riješili sve neočekivane probleme.

Nažalost, više nećemo vidjeti video snimke svemirskog teleskopa James Webb. No, imamo puno slika kojima se radujemo. Slično kao i Hubble svemirskom teleskopu, trebat će nekoliko mjeseci da se sve u potpunosti postavi i pokrene. Kada bude uspostavljen i spreman za rad, svemirski teleskop James Webb podijelit će svoja opažanja natrag na Zemlju. Dvije svemirske udruge nisu otkrile što će teleskop prvo ciljati. Međutim, uz malo sreće, moći ćemo naučiti više o našoj galaksiji i svemiru oko nas.