open-navfaktor-logo
search
Zanimljiva teorija
Ovo je najvažnija osobina ljudi u dugim i sretnim vezama
Nakon što je desetljećima promatrao na hiljade bračnih parova od početka njihovog braka, psiholog je uspio predvidjeti koji će brak potrajati
08.09.2019. u 16:20
get url
text

Psiholog John Gottman 1986. godine razvio je zanimljivu teoriju o tome što neke bračne parove drži zauvijek zajedno.

Naime, nakon što je desetljećima promatrao na hiljade bračnih parova od početka njihovog braka uspio je predvidjeti koji će brak potrajati, a koji ne u čak 94 posto slučajeva te tako došao do zaključka da je ključ duge i sretne veze - ljubaznost.

Prilikom proučavanja parova utvrdio je da partneri koji su jedno prema drugom svakodnevno ljubazni i velikodušni te vode smirene razgovore imaju najveću šansu za opstanak veze, odnosno braka.

S druge strane, parovi koji su tokom međusobnog razgovara nervozni i neprijateljski nastrojeni imaju najveće šanse za prekid, odnosno razvod.

Ljubaznost stvara ugodnu atmosferu u vezi i pomaže u boljem rješavanju sukoba. Umjesto da vrijeđate i omalovažavate partnera tokom svađe, smireno mu objasnite zašto ste ljuti i lakše ćete doći do rješenja, savjetuje Gottman.

No ne dajte se zbuniti, ljubaznost ne znači da ljutnju morate držati u sebi, nego da je možete iskazati na drugačiji i pristojniji način. Ipak je i emocionalna stabilnost bitan faktor za dug i sretan brak ili vezu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.