open-navfaktor-logo
search
Rekordna cijena
Ovo je najskuplji golub na svijetu, prodan je za 1,6 miliona eura
Dvogodišnji belgijski sportski golub, ženka imena New Kim, prodan je na aukciji za rekordnih 1,6 miliona eura, objavila je belgijska aukcijska kuća Pipa.
16.11.2020. u 10:02
get url
text

Ponude za golubicu već su protekle sedmice dosegle 1,32 miliona eura, nadmašivši dosadašnji rekord od 1,25 miliona eura, koji je postavljen u martu 2019. za belgijskog sportskog goluba Armanda.

U međuvremenu je u posljednjih frenetičnih 30 minuta takmičenja u nedjelju postignuta rekordna cijena od 1,6 miliona eura, po kojoj je golubica prodana.

- Ova rekordna cijena je nevjerojatna, posebno jer je riječ o ženki. Armando je bio mužjak, a oni obično vrijede više od ženki jer mogu dati više potomaka - rekao je Nikolaas Gyselbrecht, izvršni direktor i osnivač belgijske aukcijske kuće Pipa, koja se bavi prodajom sportskih golubova.  

Kazao je da je New Kim stara samo dvije godine, a trka se tek od 2018., kada je stekla titulu najboljeg mladog sportskog goluba u Belgiji. 

Licitiranje je započelo 2. novembra početnom cijenom od 200 eura, no u roku od 90 minuta ponuda je porasla na 1,31 milion eura, a cijenu je ponudila jedna grupa fanova iz Južnoafričke Republike.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.