open-navfaktor-logo
search
Idealnih 11
Ovo je najbolji tim prve runde Premijer lige BiH, Lendrić junak, Osim trener kola
Fudbalska lopta u Bosni i Hercegovini zakotrljala se proteklog vikenda nakon 145 dana pauze zbog koronavirusa. 
05.08.2020. u 16:36
get url
text

U subotu i nedjelju odigrano je 1. kolo u kojem je postignuto 15 golova ili u prosjeku 2,5 po jednoj utakmici. 

Najefikasniji je bio banjalučki Borac koji je sa 6:0 savladao Mladost, dok je u derbiju kola Željezničar na Grbavici bio bolji od Veleža. 

Aktuelni prvak - FK Sarajevo, u odbranu naslova krenuo je iz Krupe na Vrbasu, gdje je slavio sa 2:0, a jedini meč bez pobjednika odigran je na Tušnju, gdje su Sloboda i Radnik odigrali 1:1. 

Sportska redakcija portala Faktor izabrala je najbolji tim 1. kola PLBiH u kojem su: 

Filip ERIĆ (Željezničar) - Golman Željezničara odradio je ono što se od njega tražilo protiv Veleža (3:0). U ključnim momentima odbranio je sjajne prilike u kojima su se našli gostujući igrači. Možda je i ključni momenat 12. minut kada je korpulentni Mulić imao stopostotnu priliku, ali je Erić u situaciji jedan na jedan odbranio njegov udarac. I u drugom poluvremenu golman Plavih je zaustavio pokušaje Ovčine i Cvijanovića i nije dozvoljavao da se Rođeni vrate u utakmicu.

Amar BEGANOVIĆ (Sloboda) - Kapiten Tuzlaka spasio je svoj tim poraza od Radnika na ovosezonskoj premijeri na Tušnju. Beganović je u 61. minuti pogodio za, kasnije će se ispostaviti konačnih, 1:1 protiv Bijeljinaca. Mladi defanzivac tako je još jednom potvrdio da će uz iskusnog Saida Husejinovića biti glavna karika Tuzlaka u ovoj sezoni.

Stjepan RADELJIĆ (Široki Brijeg) - Tim sa Pecare na svom terenu ugostio je Tuzla City i upisao pobjedu na staru nove sezone (1:0). Za trijumf je pogodio Stipe Jurić na asistenciju Alena Jurilja. A sjajan posao odradila je i odbrana Širokobriježana predvođenja iskusnim Stjepanom Radeljićem. Gotovo dva metra (198 cm) visoki stoper gospodario je kaznenim prostorom i Voju Ubiparipa, iskusnog napadača Tuzlaka, u potpunosti je limitirao.

Marko JOVANOVIĆ (Borac) - Borac je ostvario najuvjerljiviju pobjedu na premijeri nove sezone. Banjalučani su sa 6:0 savladali slabašnu Mladost, a mežu golmana Bukvića načeo je Marko Jovanović. Stoper domaćeg tima pogodio je u 9. minuti, kada je nakon soloprodora sa 20-ak metara matirao goste iz Doboja kod Kaknja.

Pero STOJKIĆ (Zrinjski) - Mostarski Zrinjski je sa 1:0 savladao novog premijerligaša sarajevski Olimpik. Trenutak odluke dogodio se u 82. minuti kada je mladi Mašić pogodio za trijumf Plemića. Asistenciju je upisao Pero Stojkić, koji je zajedno sa Mašićem na terenu ušao samo nekoliko sekundi ranije.

Andrej ĐOKANOVIĆ (Sarajevo) - Sjanu partiju u Krupi na Vrbasu odigrao je Đokanović. Iako ima 19 godina preuzimao je odgovornost kada je bilo potrebno, bio je rastrčan i ulivao je sigurnost u igru Bordo tima. Trudio se da kreira prilike ofanzivcima, bez bespotrebnog usporavanja igre. Staložen je bio i prilikom protivničkih napada, a pravovremenim reakcijama zaustavljao je akcije Krupe odmah u začetku.

Goran ZAKARIĆ (Borac) - Listu strijelaca Premijer lige Bosne i Hercegovine nakon 1. kola predvodi bivši reprezentativac BiH koji sada nosi dres Borca. Zakarić je dva gola postigao protiv Mladosti i to u drugom poluvremenu kada je njegov tim vodio sa 4:0 i praktično je "povukao ručnu".

Jovan MOTIKA (Radnik) - Uz kapitena Velibora Đurića i strijelca Mahira Karića, najzaslužniji je za gol koji je Radnik postigao na Tušnju protiv Slobode. Semberci su osvojili bod na gostovanju kod Slobode, a domaći su izjednačili u 61. minuti golom Amara Beganovića.

Benjamin TATAR (Sarajevo) - Tatar je potvrdio trijumf Bordo tima na gostovanju kod Krupe na Vrbasu. Veznjak je pogodio sa bijele tačke, nakon što je sudija Mateo Musa dosudio penal i isključio domaćeg defanzivca Igora Makitana. Tatar je igrač koji je najviše pretrčao - 12,3 kilometara.

Ivan LENDRIĆ (Željezničar) - Napadač Željezničara zasluženo je ponio epitet igrača kola. Nakon dvije asistencije postigao je i gol protiv Veleža i tako Sarajlijama osigurao trijumf. Napadač iz Splita briljirao je i tokom pripremnog perioda, a već tada je najavio da je spreman za novu sezonu. Potvrdio je to i u subotu protiv Rođenih.

Luka JURIČIĆ (Željezničar) - Ovoljetno pojačanje Plavih nije moglo ni zamisliti bolji debi u dresu Željezničara. U pobjedi protiv Veleža (3:0) Juričić je načeo mrežu Rođenih već u 16. minuti i to na asistenciju Ivana Lendrića. Novi napadač Želje bio je rastrčan, pomagao je i u odbrani, borio se za svaku loptu i već je zaradio simpatije navijača Želje.

Trener kola

Amar OSIM (Željezničar) - Kao na filmskoj traci, jedan za drugim, redali su problemi za stručni štab Želje, pred derbi protiv Veleža. Prvo se povrijedio Bojo, potom Štilić, pa Veselinović i Juričić. Sve je nagovještavalo da će kompletni Velež već na startu "ubiti" šampionske ambicije Plavih. Međutim, iskusni Amar Osim "skrpio" je 11 ratnika, odlučio se za formaciju sa dva napadača, a to mu se ubrzo isplatilo jer je njegov tim od 16. do 30. minute bukvalno razbio Velež.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.