open-navfaktor-logo
search
Idealnih 11
Ovo je najbolji tim 5. kola Premijer lige BiH u izboru Faktora
Peto kolo Premijer lige Bosne i Hercegovine u fudbalu donijelo je dva trijumfa gostiju, dok su u preostala četiri meča slavili domaći.
17.08.2021. u 19:00
get url
text

Zrinjski je deklasirao Borac u Banjoj Luci, dok je Sloboda savladala Velež u Mostaru.

I upravo iz ova dva kluba dala su najviše pojedinaca u najbolji tim 5. kola u izboru Faktora.

Među najboljih 11 svoje mjesto zauzeli su i fudbaleri Sarajeva, Žljezničar, Tuzla Cityja i Širokog Brijega.

Sportska redakcija portala Faktor.ba odabrala je tim 5. kola kojeg sačinjavaju: Semir Bukvić (Sloboda), Josip Ćorluka (Zrinjski), Luka Malić (Željezničar), Jure Obšivač (Široki Brijeg), Slobodan Jakovljević (Zrinjski), Ivan Bašić (Zrinjski), Saša Maksimović (Sloboda), Adnan Džafić (Tuzla City), Darko Bodul (Sarajevo), Dženis Beganović (Sloboda) i Dražen Bagarić (Sarajevo).

Semir BUKVIĆ, Saša MAKSIMOVIĆ, Dženis BEGANOVIĆ (Sloboda): Tuzlaci igraju jednu od najboljih sezona u stodvogodišnjoj historiji. Trenutno su na liderskoj poziciji sa 13 bodova iz pet mečeva (četiri pobjede i remi).

Kvalitet su potvrdili u nedjelju u Mostaru, gdje su sa 2:0 savladali Velež. Golman Bukvić odbranio je sve što je trebao odbraniti, a Beganović i Maksimović pogađali su kad je trebalo. Prvi je načeo mreću Luke Kačavende u 27. minuti, a drugi potvrdio trijumf u 67. minuti.

Slobodan JAKOVLJEVIĆ, Josip ĆORLUKA, Ivan BAŠIĆ (Zrinjski): U derbiju 5. kola mostarski Zrinjski bukvalno je pregazio Borac u Banjoj Luci. Plemići su slavili sa 5:1, te se brutalno kazni svaku grešku zadnje linije prvaka BiH. A bilo ih je...

Jakovljević je komandovao odbranom, Ćorluka je bio opasan po boku, dok je mladi Bašić još jednom potvrdio da je budućnost bh. fudbala.

Jure OBŠIVAČ (Široki Brijeg): Široki Brijeg je na Pecari stigao do prve ovosezonske pobjede. Nakon četiri remija u četiri kola, u 5. kolu su savladali Leotar sa 2:0.

Otpor gostiju slomili su u finišu meča. Prvo je Ikić u 86. pogodio iz slobodnjaka, da bi trijumf potvrdio Lukić u sudijskoj nadoknadi. Mreža golmana Miškića ostala je netaknuta, a tome je doprinio i Obšivač, koji je odigrao još jednu sjajnu partiju.

Luka MALIĆ (Željezničar): Do drugog trijumfa ove sezone Plavi su stigli trijumfom protiv Rudara. Izabranici trenera Tomislava Ivkovića na Grbavici su slavili sa 2:0 golovima Mustafe Mujezinovića i Luke Juričića.

Za drugi gol asistirao je drugi Luka - Malić. Mladi reprezentativac BiH odigrao je možda i najbolju partiju od dolaska na Grbavicu.

Darko BODUL, Dražen BAGARIĆ (Sarajevo): Ovaj dvojac režirao je pobjedu Bordo tima protiv Radnika. Budul je asistirao, a potom sa bijele tačke pogodio za 2:0, dok je Bagarić nakon vodstva izborio kazneni udarac.

Mnogi navijači Sarajeva u Bodulu i Bagariću vide legitimne nasljednike dvojca Amar Rahmanović - Benjamin Tatar, koji su Koševo napustili u zimskom prijelaznom roku, a nakon čega se "raspala" i igra Bordo tima koji je prokockao veliku prednost i ostao bez šampionske titule.

Adnan DŽAFIĆ (Tuzla City): Građani su trijumfom protiv Posušja (4:1) zadržali stopostotni učinak - četiri od četiri (imaju zaostali meč protiv Borca).
Velike za zasluge za ovaj trijumf idu na dresu Džafića, koji je postigao dva gola, a upisao je i asistenciju.

Trener kola: Sergej JAKIROVIĆ (Zrinjski): Starteg Zrinjskog posložio je ekipu za koju mnogi smatraju kako je najozbiljniji kandidat za šampionsku titulu.

Plemići su i u Banjoj Luci pokazali snagu, a vezane pobjede protiv Sarajeva, Željezničara i Borca potvrda su kvaliteta. Mostarci su na najbolji način iskoristili to što rosšle sezone nisu izborili Evropu, te su od prvog kola krenuli "punim gasom" da isprave prošlosezonsku grešku. A najveće zasluge za sjajna izdanja idu na adresu trenera Jakirovića.  

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.