open-navfaktor-logo
search
Izbor Faktora
Ovo je najbolji tim 21. kola PLBiH, desetka za Mulalićev diplomski na Grbavici
Sarajevski derbi, 145. po redu, bio je u centru pažnje kada su u pitanju utakmice 21. kola Premijer lige Bosne i Hercegovine u fudbalu.
08.03.2022. u 16:35
get url
text

Željezničar je sa 2:0 savladao mlađeg gradskog rivala, a strijelci za Plave bili su Armin Hodžić i Ermin Zec.

Od ostalih susreta vrijedi izdvojiti važnu gostujuću pobjedu Leotara kod Rudara u Prijedoru. Trebinjci su do preokreta došli u finišu meča. Zrinjski je nastavio pohod ka tituli, a na tom putu pao je i Radnik. Borac je bio bolji od Veleža, Posušje je savladalo Slobodu, a jedini meč bez pobjednika odigrali su Tuzla City i Široki Brijeg - 2:2.

Sportska redakcija portala Faktor.ba odabrala je najbolji tim 21. kola kojeg čine: Nikola Ćetković (Borac), Kerim Memija (Zrinjski), Rashid Chichba (Leotar), Edin Cocalić (Željezničar), Dino Ćorić (Borac), Haris Hajdarević (Željezničar), Nikola Leko (Posušje), Bože Vukoja (Široki Brijeg), Miljan Govedarica (Leotar), Nemanja Bilbija (Zrinjski) i Armin Hodžić (Željezničar).

Nikola ĆETKOVIĆ, Dino ĆORIĆ (Borac): Banjalučani su u jednom od derbija kola bili bolji od Veleža. Slavili su sa 2:0, a i ovaj njihov meč ostao je u sjeni sudijskih nepravdi koje su na svojoj koži osjetili rivali. Tako je diskutabilan drugi gol Borca, s obzirom na to da nije isključeno da je Obren Cvijanović bio u ofsajdu u trenutku kada je Jovo Lukić uputio (centar)šut prema golu Rođenih.

S druge strane, evidentno je da sudija Mirza Kazlagić nije dosudio jedanaesterac za Velež u sudijskoj nadoknadi kada je Strahinja Bošnjak igrao rukom.

U onim situacijama u kojima su sudije dozvolile igračima mostarskog tima da zaprijete Banjalučanima, golman Ćetković je bio na visini zadatka, a korektno je odigrao i Ćorić na poziciji desnog beka.

Rashid CHICHBA, Miljan GOVEDARICA (Leotar): Nekadašnji prvak Bosne i Hercegovine vodi grčevitu borbu za opstanak, a važne bodove u ovoj misiji Trebinjci su osvojili na gostovanju u Prijedoru. Leotar je slavio kod Rudara sa 2:1 i to nakon velikog preokreta, golovima u finišu meča.

Prvo je Govedarica u 87. minuti izjednačio, da bi Chichba u sudijskoj nadokandi pogodio za veliko slavlje gostujućeg tima.

Edin COCALIĆ, Haris HAJDAREVIĆ, Armin HODŽIĆ (Željezničar): Plavi su savladali Sarajevo sa 2:0, a između trojice nabrojanih teško je izabrati ko bi mogao ponijeti epitet igrača utakmice.

Cocalić je dominirao u zadnjoj liniji, odigrao je bez greške i naprosto je izluđivao ofanzivce Bordo tima. Hajdarević je pokrio kompletnu sredinu terena, "preorao" je bukvalno svaki pedalj terena Grbavice i izdominirao protiv kolega u dresu Sarajeva.

Hodžić je priča za sebe. Po vokaciji veznjak dobio je priliku u napadu i iskoristio je to na najbolji način. Postigao je vodeći gol za tim sa Grbavice, a osim sjajnog posla koji je obavio u napadu, stigao je pomoći i saigračima u odbrani i veznom redu.

Kerim MEMIJA, Nemanja BILBIJA (Zrinjski): Mostarci su nastavili pohod na šampionsku titulu, a bez većih problema obračunali su se sa Radnikom. Slavili su sa 4:1, a posao su završili praktično za 20 minuta, od 7. do 27. minute, kada su postigli četiri gola.

Bilbija je postigao jedan i namjestio još jedan gol. Ovo mu je bila 11. uzastopna utakmica u kojoj je tresao protivničke mreže. U strijelce se upisao i Memija, koji je odigrao još jednu sjajnu partiju u dresu Plemića.

Nikola LEKO (Posušje): Tim sa Mokrog doca u grupi je ekipa koje se bore za opstanak u eliti, pa im je svaki bod od izuzetne važnosti. Posušje je u 21. kolu pred domaćim navijačima savladalo bezopasnu Slobodu sa 1:0.

Jedini gol na utakmici postigao je Nikola Leko, koji je ranije nosio dres Tuzlaka, gdje nije dobio pravu priliku. Ovim golom poslao je poruku stručnjacima sa Tušnja da su ga se olako riješili...

Bože VUKOJA (Široki Brijeg): Najsadržaniju utakmicu, po ubjedljivo najlošijem premijerligaškog terenu u BiH, odigrali su Tuzla City i Široki Brijeg.

U kaljuži Tušnja ispunjen je minimum uvjeta za igranje fudbala, a fudbaleri Širokog Brijega i Tuzla Cityja su iskoristili taj minimum i ponudili nam četiri gola.

Poveli su gosti golom Vukoje, koji je majstorski iskoristio kiks odbrane domaćih i matirao nemoćnog Bakira Brajlovića, domaći su se vratili preko Sulejmana Krpića, koji je realizovao jedanaesterac, a u finišu meča vidjeli smo još po jedan gol na obje strane za konačnih 2:2.

Trener kola

Edis MULALIĆ (Željezničar): Tri od tri. To je učinak Edisa Mulalića za klupi Željezničara protiv Sarajeva. Strateg koji je prije dva mjeseca preuzeo ekipu uspio je posložiti kockice i pokazuje kako se borbenost, rad i trud isplate.

Neosporno je da Sarajevo ima skuplji i kvalitetniji igrački kadar, ali to nije smetalo Mulalićevim ratnicima da skinu skalp rivalu.

Trener Želje sjajno je pripremio utakmicu, povlačio je sjajne poteze, među kojima je i taj da je strijelca vodećeg gola Hodžića prekomandovao u napad, iako mu je prirodna pozicija u veznom redu. Mulalić je osjetio i kada u igru treba poslati iskusnog Ermina, a ovaj mu se odužio perfektnim golom za TV špice. Dokazao je Mulalić da u ekipi mogu zajedno igrati Semir Štilić, Samir Bekrić i Nedim Mekić...

Jednostavno, strateg Plavih je diplomirao čistom desetkom.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.