open-navfaktor-logo
search
Faktor izabrao
Ovo je najbolji tim 13. kola Premijer lige BiH
Utakmice 13. kola Premijer lige Bosne i Hercegovine definitivno je obilježio gradski derbi između Veleža i Zrinjskog u kojem su gosti slavili s 1:0, ali i duel na Grbavici između Željezničara i Tuzla Cityja (2:1).
18.10.2021. u 20:07
get url
text

Na šest susreta koji su igrani u petak, subotu i nedjelju palo je 13 pogodaka, a osim Grbavice po tri gola su pala na Tušnju (Sloboda - Radnik 3:0) i Pecari (Široki Brijeg - Rudar Prijedor 2:1).

Sportska redakcija portala Faktor.ba odabrala je tim 13. kola PLBiH kojeg čine: Mićo Vukanović (Leotar), Muharem Ćivić (Sloboda), Vedran Vrhovac (Željezničar), Slobodan Jakovljević (Zrinjski), Josip Ćorluka ((Zrinjski), Petar Bojo (Željezničar), Rifet Kapić (Sarajevo), Dženis Beganović (Sloboda), Bruno Zdunić (Željezničar), Tonći Mujan (Široki Brijeg) i Nemanja Bilbija (Zrinjski).

Mićo VUKANOVIĆ (LEOTAR): Golman Trebinjaca imao je nekoliko zapaženih intervencija u domaćem remiju Leotara i Borca (1:1). Ovaj 21-godišnji čuvar mreže sigurno je jedan od najzaslužnijih što njegov tim nije poražen u duelu sa aktuelnim pravkom Bosne i Hercegovine. U dva od četiri ovosezonska nastupa Vukanović je uspio sačuvati svoju mrežu.

Muharem ĆIVIĆ, Dženis BEGANOVIĆ (SLOBODA): Lijevi bek Tuzlaka početkom drugog poluvremena "probio" je odbranu gostiju kada je u 61. minuti snažnim udarcem pogodio bliži ugao Azura Aljkanovića. Upravo ovaj pogodak "otvorio" je ekipu iz Semberije koja je do kraja primila još dva gola, a autor pogotka za konačnih 3:0 bio je Dženis Beganović, koji je ove sezone definitivno izrastao u jednog od lidera kluba sa Tušnja.

Vedran VRHOVAC, Petar BOJO, Bruno ZDUNIĆ (ŽELJEZNIČAR): Ovosezonskim prvjencem stoper Željezničara doveo je svoj tim u prednost već u četvrtoj minuti meča protiv Tuzla Cityja, ali je i tokom ostatka meča vodio beskompromisnu borbu sa ofanzivcima ekipe Husrefa Musemića.

Vrhovac je glavom matirao Nevresa Fejzića nakon što je loptu iz kornera ubacio Petar Bojo, koji je statistički već nadmašio svoje učinke u PLBiH u prethodnim sezonama u Plavom dresu.

Pogodak nakon kornera svakako je rasteretio Plave s Grbavice koji su u finišu prvog dijela uspjeli udvostručiti prednost. Strijelac gola za 2:0 bio je hrvatski internacionalac Bruno Zdunić do kojeg je lopta stigla poslije dosta gužve u kaznenom prostoru gostiju. Bio je to drugi gol u ovoj sezoni za hrvatskog internacionalca.

Slobodan JAKOVLJEVIĆ, Josip ĆORLUKA, Nemanja BILBIJA (ZRINJSKI): Plemići su najbolji tim na domaćem terenu, ali su isto tako i najbolji gost, a zasluge za to u dobroj mjeri pripadaju i odbrani kojom već godinama uspješno komanduje iskusni Slobodan Jakovljević.

Zanimljivo je da su protivnici ka golu Zrinjskog u ovoj sezoni uputili 56 udarca, od kojih je njih 16 išlo u okvir gol, a u čak šest premijerligaških susreta nijedna lopta nije išla u okvir gola.

U pobjedi nad Veležom odbrana ekipe Sergeja Jakirovića dala je veliki doprinos i u napadu, s obzirom na to da je Nemanja Bilbija mrežu Rođenih pogodio poslije prodora i centaršuta Josipa Ćorluke. Loptu nakon ubačaja desnog beka Zrinjskog, koji ove sezone nije propustio minute u PLBiH, kratko je skrenuo Slaviša Bogdanović, te tako fudbaleru gradskog rivala uskratio petu ovosezonsku asistenciju.

Bogdanović je ovim "izletom" loptu servirao na glavu Nemanji Bilbiji za njegov osmi pogodak u sezoni, a 75. u dresu Zrinjskog.

Rifet KAPIĆ (SARAJEVO): Prvim ovosezonskim pogotkom povratnik na Koševo donio je Sarajevu tri važna boda zahvaljujući kojima je Bordo tim smanjio zaostatak za drugoplasiranim Tuzla Cityjem. Naravno, u prilog sastavu Gorana Sablića išao je i poraz Tuzlaka na Grbavici. Veznjak s internacionalnim iskustvom polako ulazi u željenu formu što potvrđuje i rutinska realizacija iz osme minute utakmice protiv Posušja kada je poslije preciznog pasa Rijada Kobiljara postigao jedini pogodak Sarajeva na ovom meču.

Tonći MUJAN (ŠIROKI BRIJEG): Bivši omladinac Hajduka polako se promovisao u pravog lidera tima s Pecare. Njegove dvije asistencije donijele su Širokom Brijegu treću ovosezonsku pobjedu, a 26-godišnji ofanzivac potvrdio je da je zaista igrač koji pravi razliku.

TRENER KOLA
Sergej JAKIROVIĆ (ZRINJSKI) 

Pobjeda u gradskom derbiju nad Veležom za kojom su Plemići učvrstili na liderskoj poziciji Premijer lige BiH dovoljno je jak argument da Sergej Jakirović i u 13. kolu predvodi "idealnih 11", iako je na tom mjestu bio i neposredno pred odlazak na reprezentativnu pauzu. Zrinjski uz Tuzla City ima najefikasniji napad (23 gola), ali i najbolju odbranu u ligi, koja je primila svega četiri gola.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.