open-navfaktor-logo
search
Izbor Faktora
Ovo je idealni tim 30. kola Premijer lige BiH
Mečevi 30. kola Premijer lige Bosne i Hercegovine nisu ponudili mnogo golova, svega osam. 
16.05.2021. u 11:23
get url
text

Polovina ih je viđena u susretu između Veleža i Željezničara, a koji je na kraju završen rezultatom 2:2.

Nije ni čudo što je bilo malo golova jer su čak tri susreta protekle runde domaćeg šampionata završena bez golova. Svakako najveće iznenađenje priredili su fudbaleri Slobode koji su zasluženo odnijeli bod sa Koševa i zato Sarajevu zagorčali život u borbi za šampionsku titulu koju vodi s Borcem.

Banjalučani su u derbiju kola s 2:1 porazili Zrinjski na svom terenu, a nakon ovoga susreta digla se velika prašina zbog pobjedničkog gola Stojana Vranješa iz 42. minute koji je postignut iz očigledne ofsajd pozicije.

Redakcija portala Faktor izabrala je najbolji tim 30. kola Premijer lige.

Emil VELIĆ (MLADOST) - Golman tima iz Doboja kod Kaknja najzaslužniji je što je Mladost neporažena napustila Olimpijski stadion "Asim Ferhatović Hase" nakon duela sa Olimpikom. S nekoliko sjajnih intervencija Velić je uspio sačuvati mrežu svoga gola, no kruna njegove odlične partije protiv Vukova bio je penal koji je u 82. minuti uspio odbraniti kapitenu Vukova Adnanu Osmanoviću. Veliću je ovo bio četvrti "clean sheet" u desetom ovosezonskom nastupu u Premijer ligi BiH.

Ivan MILIĆEVIĆ, Vedran VRHOVAC (ŽELJEZNIČAR) - Lijevi bek Željezničara bio je vjerovatno najbolji pojedinac tima s Grbavice u remiju protiv Veleža. Pogodak iz slobodnjaka u 24. minuti, uz pomoć Veležovog živog zida, za 1:1 bio mu je drugi u ovoj sezoni, da bi sedam minuta kasnije zabilježio i prvu ovosezonsku asistenciju. Njegovo ubacivanje u korner u pogodak je pretvorio Luka Juričić. Vedran Vrhovac je imao jednu grešku, koju dijeli zajedno s Mehmedom Alispahićem, poslije nesporazuma na sredini terena nakon koje se izrodila velika šansa za Velež. Ipak, da nije bilo njegovih klizećih startova još bi dvije lopte sasvim sigurno završile u mreži Sarajlija.

Emir Jusić (SLOBODA) - Pobjednički niz Slobode prekinut je na Koševu, no činjenica da su Tuzlaci najveći bh. stadion napustili bez primljenog gola jasno govori da je odbrana kojom je komandovao iskusni Emir Jusić odradila odličan posao. Da defanzivac ekipe Mladena Žižovića odlično funkcioniše potvrđuje i činjenica da je Adnan Golubović u posljednje četiri utakmice primio samo jedan pogodak.

Dino ĆORIĆ, Stojan VRANJEŠ, Aleksandar VOJNOVIĆ (BORAC) - Duga lopta desnog bek Borca koju je u konačni 2:1 za pobjedu domaćina pretvorio Stojan Vranješ četvrta je ovosezonska asistencija za nekadašnjeg kapitena Širokog Brijega. To što se Vranješ prilikom dodavanja Ćorića nalazio u nedozvoljenoj poziciji ide na ruku linijskom sudiji Radislavu Kačavendi, a ne akterima akcije za pobjednički gol Banjalučana, drugi za Vranješa na ovom meču, a 14. prvenstveni. Vojnović je bio, kao i mnogo puta ove sezone, komandant Borčevog veznog reda, često i pokretač napada Banjalučan.

Huso KARJAŠEVIĆ (TUZLA CITY) – Veznjak Tuzlaka pokretačka je snaga ovog tima, istinski motor ekipe Husrefa Musemića. Uvijek borbeni Karjašević i na Pecari je bio na nivou. Nastojao je što je više moguće degradirati gradnju napada Širokog Brijega i taj dio posla, koji i jeste u opisu ono što bi trebao raditi jedan defanzivni vezni.

Haris OVČINA, Dejan GEORGIJEVIĆ (VELEŽ) - Izdanak omladinske škole Željezničara bio je jedan od boljih u timu Veleža u duel s Plavima s Grbavice. Upravo je pogodak krilnog fudbalera iz 77. minute, kojeg Dudić zna koristiti i na desnom beku, spriječio poraz Rođenih. Da je bio i trkački raspoložen potvrđuju i podaci koje je objavio mostarski klub. Ovčina je ostvario najveću brzinu (33,93 km/h), a bio je i treći po broju pređenih kilometara na utakmici (11,83). Gol za konačnih 2:2 bio je drugi za Ovčinu ove sezone, a na svom kontu ima i četiri asistencije. Skoro dva mjeseca je trajao post srbijanskog napadača, no treći ovosezonski pogodak stigao je u pravo vrijeme. Mogao je 27-godišnjak imati i zapaženiji učinak da nije bilo nekoliko dobrih reakcija gostujuće odbrane.

Toni JOVIĆ (KRUPA) - Prvjenac Tonija Jovića u dresu Krupe stigao je onda kada je bio najpotrebniji. Prvi ovosezonski pogodak krilnog fudbala dio je dovoljan ekipi iz Krupe na Vrbasu da u derbiju začelja savlada Radnik i tako pobjegne iz zone ispadanja.

Trener kola
MLADEN ŽIŽOVIĆ

Nakon što je u prethodnom kolu osigurala opstanak, Sloboda je neopterećeno stigla na Koševu. Sarajevo možda jeste bilo slabo i neefikasno, bez pravih šansi, ali su i Mladen Žižović i njegovi izabranici odradili dobar posao, a mogli su i do punog plijena. Zbog načina na koji su Tuzlaci igrali na najvećem bh. stadionu dali smo prednost Žižoviću u odnosu na Marka Maksimovića.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.