navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Nova studija

Ovo je glavni razlog zašto se debljate nakon prestanka pušenja

Prestanak pušenja nije lak zadatak, pogotovo ako je često posezanje za cigaretom dio vaše svakodnevnice. Oni koji mogu prestati pušiti, često prijavljuju jednu nepovoljnu nuspojavu - povećanje tjelesne težine.

Objavljeno: 10.10.2021. u 21:39
get url
text

Prestanak pušenja najbolji je potez za vaše cjelokupno zdravlje, unatoč svim neželjenim nuspojavama.

Prema Centrima za kontrolu i prevenciju bolest i(CDC), prestanak pušenja može uveliko smanjiti rizik od razvoja povezanih bolesti, uključujući hroničnu opstruktivnu plućnu bolest i kardiovaskularne bolesti.

Ipak, ako ustanovite da se debljate nakon što ste zauvjek odbacili cigarete, znajte da niste sami. I nauka, također, potvrđuje zašto vam se to događa. Rezultati nedavne studije objavljene u časopisu Drug and Alcohol Dependence sugeriraju da bi vaš mozak mogao biti krivac za žudnjom za prerađenom hranom, jer tako može popuniti prazninu nikotina.

- Proučavali smo povećava li akutno povlačenje nikotina unos nezdrave hrane bogate solju, mastima i šećerom, te na koji način su uključeni receptori opiodnog sistema za oslobađanje stresa - kazao je autor studije Mustafa al'Absi, psiholog i profesor na Odsjeku za porodičnu medicinu i zdravlje na Medicinskom fakultetu Univerziteta Minnesota.

Istraživači su pratili grupu pušača i nepušača u dobi od 18 do 75 godina. Svi sudionici dobili su upute da prestanu pušiti na 24 sata. Također su dobili ili 50 miligrama naltreksona (lijek koji se obično koristi za liječenje poremećaja upotrebe opojnih sredstava i poremećaja upotrebe alkohola) ili placebo. Naučnici su primijetili da je razlog za uzimanje lijeka bio normalizacija unosa kalorija pušača na nivo koji je u skladu s grupom nepušača.

Sudionici su zamoljeni da odaberu grickalice koje se sastoje i od hranjivih i od nezdravih sastojaka. Studija je otkrila da je veća vjerovatnoća da će pušači koji nisu dobili lijek posegnuti za nezdravim obrocima u usporedbi s nepušačima u grupi, piše Eat This, Not That.

- Nalazi studije mogli bi biti povezani s upotrebom hrane, posebno one visokokalorične, kako bi se nosili s negativnim učinkom koji karakterizira osjećaje koje ljudi doživljavaju tokom odvikavanja od pušenja - kazao je al'Absi.

On je zaključio da rezultati pretkliničkih i kliničkih istraživanja poklazuju da nivo stresa može povećati sklonost osobe prema hrani bogatoj masnoćama i šećerom. Druga istraživanja pokazala su da konzumiranje nezdrave hrane može uzrokovati naglo oslobađanje dopamina u mozgu, slično kao i nikoton.

Dakle, ako ste nedavno prestali pušiti i otkrili ste da u posljednje vrijeme žudite za slatkišima i masnom hranom, znajte da niste ludi - za to postoji sasvim opravdan razlog.