navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Važno je šta unosite

Ovo je doručak od samo tri sastojka kojeg doktorica sa Harvarda jede svako jutro

Svi znamo važnost prvog obroka u danu, ali ako ste baš pomislili kako ste ponosni na sebe jer doručkujete svako jutro, razmislite ponovo. Pogotovo ako za prvi obrok birate pecivo, krofnu, muffin...

Objavljeno: 19.06.2020. u 08:42
get url
text

Doktorica Monique Tello sa Univerziteta Harvard kaže kako je to baš kao da ste pojeli desert za doručak.

Ako "desertu" dodate salamu ili suho meso i sve začinite kupljenim sok od narandže koji sadrži puno šećera, Tello bi se najradije rasplakala, napisala je na svom blogu.

Doktorica ističe kako peciva, palačinke i muffini nisu idealan doručak jer sadrže procesuirane ugljikohidrate i šećer.

Umjesto toga, objašnjava za today.com, za doručak bi trebali birati obroke bogate vlaknima, proteinima i zdravim masnoćama kako biste se osjećali zadovoljno i držali nivo šećera u krvi u stabilnom stanju.

Objasnila je i kako izgleda njen savršen doručak od samo tri sastojka koji možete ponijeti i na posao:

Prvi korak - voće

Voće je sastavni dio doručka doktorice Tello, a ona obično pripremi oko tri šoljice voća. Veliki je fan smrznutog voća jer je manje skupo i dostupno tokom cijele godine.

Drugi korak - jogurt

Jogurt je odličan izvor proteina i probiotika. Birajte običan jogurt sa smanjenim udjelom šećera i pomiješajte ga sa pripremljenim voćem. Doktorica izbjegava verzije jogurta bez masnoća jer malo masnoća dobro je za sve nas.

Treći korak – orašasti plodovi

Uzmite šaku omiljenih orašastih plodova i/ili sjemenki.

Doktorica Tello bira bademe ili indijske oraščiće.

- Orašasti plodovi bogati su zdravim masnoćama i vlaknima i daju nam potrebnu energiju – ističe Tello.

No, Tello ne smatra kako je doručak najvažniji obrok u danu.

- Ima onih koji jednostavno ne osjećaju glad čim se probude i to je u redu. Mnogim zdravim ljudima njihovo tijelo kaže kada trebaju "gorivo". I kada uzimate "gorivo", ono mora biti zdravo, pogotovo ako se radi o prvom obroku u danu, bez obzira kada je – kaže Tello.