open-navfaktor-logo
search
Akcija "Scarface"
Ovladali Tuzlom: Duga historija krivičnih djela Kabilovića i saradnika
Beriz Kabilović je prvo ime među uhapšenima, koje je i policija zvanično potvrdila. Hapšen je nebrojeno puta, "mušterija" tuzlanske policije je duže od decenije, a njegovo posljednje hapšenje bilo je prije samo dvadesetak dana
18.12.2019. u 14:39
get url
text

Kada direktor policije kaže da je neka kriminalna grupa ovladala Tuzlom i još nekim gradovima u Tuzlanskom kantonu, jasno je o kakvim se kriminalcima radi. U akciji "Scarface", od jučer navečer do jutros, uhapšeno je ukupno 11 osoba, a još dvije povezane s najnovijim hapšenjima od ranije nalaze u pritvoru.

Beriz Kabilović je prvo ime među uhapšenima, koje je i policija zvanično potvrdila. Hapšen je nebrojeno puta, "mušterija" tuzlanske policije je duže od decenije, a njegovo posljednje hapšenje bilo je prije samo dvadesetak dana. Priveden je oko tri sata ujutro zbog remećenja javnog reda i mira, prilikom otvaranja njegovog Grand kluba, koji se nalazi u hotelu "Tuzla".

Pucnjave i obračuni

Kabilović je osumnjičen da je zajedno sa Selverom Salimovićem zvanim Švrćo u tuzlanskom ugostiteljskom objektu napao istražitelja MUP-a TK Adnana Okanovića, koji je radio na predmetu protiv Kabilovića. Oni su Okanovića napali u decembru prošle godine, iako su znali da se radi o službeniku MUP-a TK. Salimović je zbog ovog napada osuđen na godinu zatvora, dok je Beriz Kabilović bio u bjekstvu i za njim je raspisana potjernica. Kabilović se predao policiji 22. februara i bio je u pritvoru do 1. aprila ove godine.

Selver Salimović Švrćo i Beriz Kabilović

Kabilović je "slavu" stekao još prije desetak godina. Sudilo mu se zbog povezanosti s pokušajem ubistva Osmana Gocića 18. maja 2010. godine, u tuzlanskom naselju Kula, tačnije u dvorištu kuće Asmira Arapovića. Tada je došlo do tuče koja je prerasla u obračun vatrenim oružjem. Sukobili su se Osman Gocić i Nermin Nakičević s jedne te Kabilović i Elvis Hamzić s druge strane. Kantonalni sud Tuzla prvostepeno je osudio Elvisa Hazmića iz Tuzle za pokušaj ubistva na kaznu zatvora u trajanju od četiri godine i Beriza Kabilovića za učestvovanje u tuči osudivši ga na godinu i pet mjeseci kazne zatvora.

Prije toga Kabilović je učestvovao u pucnjavi u tuzlanskom klubu "Roma", koja se dogodila u junu 2009. godine. Nakon što je istjeran iz objekta, vratio se s nekoliko prijatelja i počeo pucati prema spomenutom objektu. U rafalnoj paljbi je izrešetano nekoliko automobila koji su bili na parkiralištu, a tada je ranjeno sedam osoba, među njima i Kabilović. I za ovu pucnjavu osuđeni su Kabilović i Hamzić.

Također, Kabilović je 19. marta 2013. godine ranio 35-godišnjeg Ammara Adrovića ispred kafića "Harfa" u Tržnom centru Brčanska Malta u Tuzli, a navodno je u pitanju bila osveta zbog sukoba Adrovića i Berizovog brata Samira. Beriz Kabilović i Đani Elezović teško su ranjeni 3. marta 2014. godine na parkingu tržnog centra "Sjenjak" u Tuzli. Elezović je zadobio višestruke povrede donjih ekstremiteta, a Kabilović povrede trbuha, grudnog koša i donjih ekstremiteta.

Saradnici u kriminalu

Ovo je samo dio krivičnih djela u kojima je učestvovao Beriz Kabilović. Jedan od uhapšenih u velikoj akciji MUP-a TK je i Selver Salimović Švrćo, koji se pored stranica crne hronike u Tuzli spominje i kao vlasnik ugostiteljskog objekta "Madeira", koji se kao i Kabilovićev lokal nalazi u hotelu "Tuzla". S Kabilovićem je pored napada na inspektora, učestvovao u pucnjavi u kojoj je ranjen Ammar Adrović, a tada je Salimović više od mjesec bio u bjekstvu. I Salimović i Kabilović su iz Srebrenice, a u Tuzlu su došli kao prognanici 1995. godine.

Među uhapšenima u velikoj akciji su ranije spomenuti Ammar Adrović, koji je svojevremeno bio meta Kabilovića i Salimovića.

Ammar Adrović

Adnan Požegić, još jedan od uhapšenih u velikoj akciji, hapšen je u julu 2017. godine zajedno s još 11 osoba zbog sumnje da su počinili krivična djela neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga, te nedozvoljeno držanje oružja ili municije. Nakon tog hapšenja određen mu je i pritvor.

Ovo je samo manji dio uhapšenih u akciji MUP-a TK i nepotpuna lista njihovih ranijih krivičnih djela.

Berizu Kabiloviću i njegovim pajdašima su čak i lokalne muzičke grupe posvetile pjesme.

Akcija hapšenja Kabilovića i ostalih provedena je, nakon sedmomjesečne istrage i uz asistenciju FUP-a i OSA-e, a pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva TK.

Svi uhapšeni bi danas trebali preći u nadležnost Tužilaštva TK, kada će biti poznato više detalja o tome šta im se sada stavlja na teret, kao i kompletna lista uhapšenih.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.