Prve bore na licu vas odmah asociraju na početak prirodnog starenja, ali to ne mora nužno biti razlog. Sljedećih sedam navika mogu ubrzati proces starenja vaše kože. 

Vježbanje bez zaštitnog faktora

Iako vjerovatno izbjegavate nanošenje kreme prije treninga kako biste izbjegle pretjerano znojenje, trebate na umu imati činjenicu da je i pola sata vježbe na otvorenom dovoljno da sunčeve zrake ostave svoj trag na vašoj koži. 

Učestala konzumacija alkohola

Slkohol ne samo daa izaziva mamurluk, on je i glavni krivac za dehidraciju tijela te lošu apsorpciju vitamina koji su nužni za proizvodnju kolagena. 

Previše slatkiša

Gazirane sokove, čokolade i razne druge slastice ostavite po strani. Visok udio šećera smanjuje udio kolagena u vašoj koži, isušuje je te potiče nastanak bora. 

Izbjegavanje sunčanih naočala

Osim što štite vaše oči, sunčane naočale najbolja su zaštita kože oko očiju, koja je vrlo osjetljiva. Kada kupujete sunčane naočale, obavezno birajte one s UV zaštitom. 

Slušanje glasne muzike

Preglasno slušanjemuzike iritira tanke dlačice u uhu, koje zatim iritiraju živce u mozgu što dovodi do postepenog slabljenja sluha. 

Provođenje vremena pred kompjuterom

Osim što može izazvati glavobolju, provođenje vremena pred kompjutorom potiče stvaranje vrećica ispod očiju i bora oko njih.

Pretjerano čišćenje lica

Pretjerana upotreba pilinga i sredstava za čišćenje lica može dodatno isušiti vašu kožu te iscrpiti prirodne zalihe ulja koje ona proizvodi.