Čović nakon sastanka sa Grabar-Kitarović: Pelješki most je strateški interes BiH

objavljeno: 17.01.2018. u 12:56

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović, nakon sastanka sa predsjednicom Republike Hrvatske Kolindom Grabar-Kitarović koja je u srijedu ujutro doputovala u zvaničnu trodnevnu posjetu Bosni i Hercegovini, poručio je da je Pelješki most strateški interes BiH, javlja Anadolu Agency (AA).  

-Jesam za to da do kraja zaštitimo interese BiH i to ćemo raditi. Više puta sam naglasio da je Pelješki most strateški interes BiH - izjavio je Čović.

Izrazio je čast što su danas imali priliku sa hrvatskom predsjednicom razgovarati o mnoštvu pitanja koji mogu unaprijediti odnose između BiH i Hrvatske, ali i odnose u samoj BiH.

-Obzirom da se mi nalazimo već u izraženoj predizbornoj kampanji današnje razgovore smo iskoristili da naglasimo značaj, ali i vašu ulogu u proteklom vremenu kako bi BiH zadržala svoj primarno vanjsko-politički prioritet, a to su evroatlantske integracije. Zahvaljujemo za sve ono što ste do sada uradili - pojasnio je Čović.

Mišljenja je da BiH zaslužuje pažnju te da se osigura da se na neki način aktivira MAP.

-Mislim da je pravo vrijeme ova godina. Uvjeren sam da je ono što ste do sada radili bilo u interesu jačanja odnosa BiH i Hrvatske. Mislim da i dalje trebamo raditi na jačanju naših gospodarskih odnosa - istakao je Čović.

Naveo je da postoji jako puno prostora za izgradnju preduslova za daljnje prometne, energetske i svih drugih oblika infrastrukture kako bi omogućili da mladi ljudi u BiH prepoznaju mogućnost da BiH može biti jedno izraženo područje za investiranje.

-S te strane, raduje da smo danas imali otvorene razgovore, da smo se mogli dotaknuti i svih onih otvorenih pitanja. Mislim da nijedno od njih nije toliko teško da ga ne možemo riješiti u jednom laganom razgovoru - naglasio je Čović.

Prema njegovim riječima, stvorena je loša klima, ali mišljenja je da za nju apsolutno nema mjesta.

-Ja vas motiviram da idemo kao i do sada, kao pravi prijatelj BiH da nam pomognete da mi unutarnje odnose uredimo sami, da imamo partnera u Republici Hrvatskoj kako bi nastavili voditi našu vanjsku politiku kako smo to zajednički radili - kazao je Čović.

Dotakao se i Izbornog zakona BiH kazavši da su o tome razgovarali do te mjere da još jednom naznače da postoji potreba da se unutar BiH pokušaju naći rješenje, a rok do kojeg se mogu dogovarati je početak maja.

-Treba da pokušamo naći rješenje, a mi ćemo ta rješenja tražiti između sebe. Načelo je, donijeti izmjene izbornog zakonodavstva koje bi se mogle usvojiti u Parlamentu do najdalje, 7. maja ove godine i da tada možemo imati proglašene izbore - izjavio je Čović.

Optimističan je jer je to jedini put.

-BiH može preživjeti isključivo kao zajednica tri konstitutivna naroda i drugih građana koji u njoj žive. Vjerujem da je pred nama imperativ u naredna dva-tri mjeseca donijeti izmjene izbornog zakonodavstva u okviru Predsjedništva BiH, Doma naroda FBiH i Mostara - naglasio je predsjedavajući Predsjedništva BiH.

Čović je kazao da "nažalost, mi nemamo još strategiju vanjske politike BiH, te da je moguće da će danas biti donesena na Predsjedništvu".

Grabar-Kitarović će posjetiti i Parlamentarnu skupštinu BiH i održati sastanak s članovima Kolegija oba doma Parlamentarne skupštine BiH, te sa predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Denisom Zvizdićom.

Tokom dana bit će upriličen i susret hrvatske predsjednice sa kardinalom Vinkom Puljićem nadbiskup vrhbosanski i visokim predstavnikom međunarodne zajednice u BiH Valentinom Inzkom.

Drugog dana posjete, četvrtak, bit će posvećen obilasku srednje Bosne, samostanu Guča Gora, tvornici u Novoj Bili, gdje je i Hrvatska bolnica fra. Mato Nikolić. Posjetit će i Vitez gdje će se susresti sapredstavnicima tamošnje lokalne samouprave, potom Katolički centar "Ivan Bosco" u Žepču i Usoru.

U petak, Kolinda Grabar-Kitarović nastavlja službeni posjet u Tuzli, gdje će posjetiti Franjevački samostan "Sv. Petra i Pavla", nakon čega će otputovati u Derventu i Orašje.