open-navfaktor-logo
search
Upozorenje roditeljima
Ovi dječiji proizvodi na bh. tržištu su opasni za djecu
Iz Agencije su preporučili da se proizvodi ne koriste i vrate u trgovine
29.09.2018. u 10:07
get url
text
Dječija hodalica Robi Ebl
Dječija hodalica Robi Ebl

Agencija za nadzor nad tržištem Bosne i Hercegovine upozorila je potrošače o opasnosti proizvoda namijenjenih djeci. Među opasnim proizvodima su dječije hodalice, romobil i trotinet.

Iz Agencije su dječiju hodalicu Robi Ebl procijenili kao ozbiljan rizik od povrede za djecu.

- Hodalica nije stabilna i može se prevrnuti, upute za upotrebu nisu navedene na jednom od službenih jezika u Bosni i Hercegovini, te ne ispunjava sigurnosne zahtjeve propisane u normi BAS EN 1273:2010 - navodi se u izvještaju Agencije.

Nesigurna je i dječija hodalica Orange Baby Land. I za nju je navedeno da nije stabilna i da postoji mogućnost prevrtanja, te da na njoj ne postoji deklaracija na službenim jezicima Bosne i Hercegovine.

Među proizvodima koji predstavlju opasnost su Romobil Boy i Trotinet. Ističe se da Romobil Boy predstavlja rizik jer se cijev upravljača može izvući prema gore i odvojiti se u toku korištenja romobila. Ukazano je i na nedostatak upozorenja i upute za upotrebu, kao i to da prizvod ne ispunjava sigurnosne zahtjeve.

Za proizvod Trotinet je istaknuto da je prečnik prednjih točkova manji od propisanih 120 milimetara, te da je prečnik krajeva ručki upravljača manji od propisanih 40 milimetara. I na ovom proizvodu nedostaje deklaracija na jednom od službenih jezika Bosne i Hercegovine.

Uvoznici su poduzeli mjere za povlačenje pomenutih proizvoda i obavijestili potrošače o rizicima i načinu povrata proizvoda. Iz Agencije su preporučili da se proizvodi ne koriste i vrate u trgovine.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.