open-navfaktor-logo
search
Zimi
Ovi čajevi su prava rapsodija okusa, a izuzetno su zdravi
Čaj od zove opušta, smiruje i daje ugodan osjećaj topline
30.12.2019. u 18:30
get url
text
Čajevi

Čaj je prirodni lijek bogat antioksidansima koji možemo piti za prevenciju bolesti i za jačanje imuniteta. Postoje takozvani zimski čajevi čiji sastojci su prilagođeni hladnijem vremenu i uspješno pomažu u borbi protiv zimskih nedaća - pothlađivanja, gripe i prehlade. Osim blagotvornog utjecaja na zdravlje prava su rapsodija okusa. Začini poput cimeta, klinčića, vanilije, đumbira, anisa i kardamona obogaćuju okus raznih zimskih čajeva te njihovo ispijanje pretvaraju u pravi užitak za naša nepca. A ovo su čajevi u kojima bi trebali uživati ove zime!

Čaj od zove

Čaj od zove opušta, smiruje i daje ugodan osjećaj topline. Da bi bio djelotvoran saveznik u borbi protiv gripe i prehlade trebali bi ga početi piti već na znak prvih upalnih procesa. Također, čaj se može upotrijebiti za grgljanje kod upale grla jer djeluje protuupalno.

Čaj od đumbira

Ovaj čaj izvrsno okrepljuje, poboljšava raspoloženje i zagrijava tijelo. Također pomaže u mršavljenju budući da održava osjećaj sitosti. Može se pripremiti od svježeg korijena ili đumbira u prahu. Tradicionalno se pripravlja tako da se đumbir nareže na trakice odnosno nariba, a potom se prelije kipućom vodom. Potom se čaj procijedi i po želji zasladi medom ili smeđim šećerom. Čaj prija i vruć, i ohlađen, a uz njega izvrsno prijaju limunom, narančom i metvicom.

Čaj od divlje ruže

Zbog visokog sadržaja vitamina C pripravci od šipka, odnosno, divlje ruže služe kao sredstvo za jačanje imuniteta. Od davnina su poznate dobrobiti domaćeg i divljeg šipka, no nova istraživanja potvrđuju iskustva da hibiskus pomaže kod visokog tlaka i drugih srčanih problema. Hibiskus ima diuretička svojstva koja pomažu kod izlučivanja viška tekućine iz organizma, ali i ublažava zatvor te se preporučuje i ljudima koji imaju problema s viškom kilograma. Šipak, ili plod divlje ruže, se propisuju kao dodatno sredstvo tokom liječenja i oporavka, a jačaju i otpornost na infekcije, poput prehlade i gripe.

 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.