open-navfaktor-logo
search
Savjeti
Ove stvari ne trebate govoriti svojoj djeci
Brižljivi roditelji ne bi trebali koristiti takve izraze, jer dijete mora znati da ga roditelj ni u kom trenutku neće napustiti
06.01.2020. u 09:39
get url
text

Odgoj djeteta je veliki i najznačajniji posao koji obavljaju roditelji. Ovo su neki od izraza koje ne biste trebali koristiti u razgovoru sa djecom, jer iako se vama čine bezazlenim kod djece mogu ostaviti posljedice i probuditi negativne emocije, jer na taj način oni grade sliku o sebi.

Ako nastaviš, ostavit ću te

Zastrašivanje napuštanjem djeteta nije pravi način kako biste postigli svoj cilj. Brižljivi roditelji ne bi trebali koristiti takve izraze, jer dijete mora znati da ga roditelj ni u kom trenutku neće napustiti.

Jer ja tako kažem

Djeca zaslužuju objašnjenje za svaki komentar koji mu uputite, zašto treba da uradi nešto, zašto bi trebalo da vas posluša.

Zašto nisi kao brat ili sestra

Niko ne voli da ga upoređuju sa drugom osobom. Na taj način stvaraju se kompleksi, naročito kod djece može da se javi ljubomora ili čak mržnja.

Ti si nisi dobro dijete.

Ako otvoreno kažete djetetu da je zločesto, ono će se početi tako i ponašati. Ako ga već trebate „naružiti“ onda mu kažite da je učinilo nešto loše i objasnite zašto to nije dobro i kako bi bilo dobro da postupa.

Pusti ja ću

Često možemo čuti da će mama ili otac učiniti nešto umjesto svog djeteta. Na taj način dijete se navikava da ćete mu vi sve i ubuduće olakšavati, u svemu pomagati, te se ne trudi razvijati svoje sposobnosti i povećavati svoje mogućnosti. Dijete treba da stječe samopouzdanje.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.