navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Mjesec prevencije

Ove poznate dame su pobijedile rak dojke i danas pomažu drugim ženama u borbi za zdravlje

Mjesec oktobar je posvećen prevenciji raka dojke i prilici da žene koje su pobijedile ovu opaku bolest svojih iskustvima pomognu i pruže snagu svim onim ženama čija borba za zdravlje još traje.

Objavljeno: 12.10.2020. u 21:36
get url
text

Prema nedavnim istraživanjima, rak dojke je najčešći maligni tumor kod žena. Šansa da se žena razboli tokom svog života je oko 13%, što znači da će svaka osma žena oboljeti od bolesti, a statistička šansa će se povećavati kako stari. Međutim, većina dijagnoza odnosi se na ranu fazu bolesti, što rezultira izliječenjem od više od 90%, piše Harpers Bazaar.

Neke poznate dame iz šoubiznisa vodile su bitku sa ovom opakom bolešću, a među njima su Sheryl Crow, Rita Wilson, Christina Applegate, Julia Louis-Dreyfus, Cynthia Nixon i Kylie Minogue.

Sheryl Crow je dijagnosticiran rak dojke 2006. godine i liječena je zračenjem. Kako nije imala simptome i tumor je slučajno otkrila na mamografu, ona redovno koristi svoju popularnost da podstakne žene da ne zaborave godišnje preglede.

Sheryl Crow

Rita Wilson u aprilu 2015. godine je u intervjuu otkrila da je imala dvostruku mastektomiju. Supruga Toma Hanksa je imala histološku heterogenost u jednoj dojci koju je nadzirala dok pregled nije pokazao da je postala agresivnija.

Glumici Christini Applegate rak dojke je dijagnostikovan u dobi od 36 godina, u aprilu 2008. Odabrala je dvostruku mastektomiju i histerektomiju, jer je bila nosilac genetske mutacije BRCA1, što povećava šanse za razvoj raka dojke i jajnika.

Christina Applegate

U septembru 2017. glumica Julia Louis-Dreyfus je putem Twittera objavila da ima rak dojke. Dvije godine kasnije, u intervjuu je otkrila da se poslije hemoterapije i dvostruke mastektomije osjeća veoma dobro, a ubrzo nakon toga je osvojila svoju 7. nominaciju za EMMY za ulogu u seriji Veep.

Cynthia Nixon, popularna Miranda iz serije "Seks i grad" se razboljela 2006. godine. Njenoj majci je ranije dijagnosticiran rak dojke i znala je da je veća vjerovatnoća da će i sama dobiti bolest, što joj je dalo više snage da se nosi sa dijagnozom. Danas je uključena u organizaciju koja edukuje žene širom svijeta o prevenciji raka.

Australijska pjevačica Kylie Minogue bila je na svjetskoj turneji 2005. godine kada je saznala da ima rak dojke. Imala je 36 godina. Podvrgnuta je mastektomiji i hemoterapiji i od tada je potpuno zdrava.