navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Nutricionisti savjetuju

Ove namirnice nije dobro jesti dok radite jer uzrokuju umor i pospanost

Umor može biti uzrok neispavanosti, nemirnog sna, stresa, promjene godišnjeg doba, ali i načina prehrane.

Objavljeno: 14.12.2020. u 08:56
get url
text

S obzirom na to da je za redovni san i ublažavanje stresa potrebno duže vrijeme, za početak izbacite iz jelovnika namirnice koje uzrokuju umor i pospanost.

Ovo su neke od njih prema preporukama nutricionista:

Salata

Salata je izuzetno zdrava, ali ako se odlučite za obrok koji je sastavljen samo od povrća, ubrzo možete osjetiti glad i umor. Ako ste odlučili da pojedete salatu kao glavni obrok, kombinirajte zeleno lisnato povrće s gljivama, slanutkom, jajima ili piletinom jer ove namirnice obiluju proteinima koji nas čine sitim. Začinite obrok ekstra djevičanskim maslinovim uljem i sokom od limuna.

Mliječni proizvodi

Mliječni proizvodi vrlo često su uzrok umora. Povezanost mliječnih proizvoda i umora nije sasvim jasan, ali vjeruje se da tijelo s godinama razvija imunološku reakciju na proteine, izgradnjom "vojske" antitijela koja se mobilizira protiv proteina, što dovodi do umora. Ako primijetite gubitak energije nakon što pojedete mliječne proizvode, obratite se ljekaru koji će, zajedno sa vama, identificirati problematične namirnice koje trebate izbaciti iz prehrane.

Slatkiši i grickalice

Ako se pridržavate prehrane s niskim udjelom masnoće i šećera, vaš gastrointestinalni trakt reagirat će na način da počne proizvoditi manje sokova i enzima u želucu koji olakšavaju probavu šećera i masnoća. Usljed toga, javlja se umor, ali i mučnina. Ne morate u potpunosti izbjegavati slatkiše i grickalice, ali se pripremite na umor i tromost.