navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Preporuka ljekara

Ove jeseni i zime to je posebno važno: Odlični načini da svakodnevno jačate imunološki sistem

U periodu smo kada je organizam izložen raznim virusima i bakterijama. Uz prehladu i gripu, tu je naravno, i COVID-19.

Objavljeno: 22.11.2021. u 18:47
get url
text

Kako bi se organizam odbranio od obolijevanja ili se uspješno izborio sa infekcijom, važno je svakodnevno jačati imunološki sistem.

Iako strategije jačanja imunološkog sistema ne mogu spriječiti infekciju koronavirusom, činjenica je da znatno olakšavaju našem tijelu da se bolje nosi s prehladama i drugim infekcijama tokom hladne sezone.

Ovo su strategije koje, prema tvrdnjama zdravstvenih stručnjaka, jačaju naš imunološki sistem tokom zime:

Pripazite šta jedete

U tankom i debelom crijevu nalazi se 70 posto imunoloških ćelija, a tamo se odvija gotovo 80 posto svih odbrambenih reakcija. Upravo to čini crijeva važnim dijelom imunološkog sistema.

Računica je jednostavna: ako su crijeva zdrava, odnosno ako je crijevna flora uravnotežena, bolje ste zaštićeni od raznih bolesti. Imunolozi stoga preporučuju raznoliku, prirodnu prehranu s malo šećera, mesa i životinjskih masti, ali puno vitamina, biljnih vlakana, minerala i dijetalnih vlakana.

Vježbajte na svježem zraku

Možda zvuči pomalo banalno u ovom periodu godine, no svakodnevna tjelesna vježba na svježem zraku, poput polusatne večernje šetnje, već djeluje, pozitivno utječe na odbrambene snage organizma, ali i ublažava žarišta upale.

Zašto je to tako? Kada je tijelo u pokretu, ono signalizira ćelijama da aktivno učestvuju, optimizira se dioba ćelija i prilagođavaju se metabolički procesi.

Dodatna prednost fizičke aktivnosti na svježem zraku je oslobađanje hormona serotonina koji djeluje kao svojevrsni prirodni antidepresiv i potiče dobro raspoloženje.

Dovoljno spavajte

Pružajući tijelu dovoljno sati sna, učinit ćete mu istinsku uslugu.

Naučne studije pokazuju da tokom spavanja, ne samo da se fizička regeneracija odvija punom brzinom, već se povećava i broj prirodnih odbrambenih ćelija, što je važno za uspješnu borbu protiv bakterija i virusa.