- Ove godine planirali smo uraditi idejno rješenje, studije i idejni projekat te smo za te aktivnosti osigurali nešto više od sedam miliona KM. Od Vlade TK očekujmo osiguranje regulacione i prostorno–planske dokumentacije - kazao je Džafić.

Akcentirano je i da je, s obzirom na brojne kolizije ovog putnog pravca sa rijekom Sprečom, potrebno koordinirati i aktivnosti sa Agencijom za vodno područje rijeke Save, a kako bi se i projekat regulacije rijeke Spreče i izgradnje brze ceste po mogućnosti uporedo realizirali. Ipak, izgradnja brze ceste je prioritet i ne treba dozvoliti da taj projekat bude eventualno uslovljen regulacijom riječnog korita, rečeno je danas.

Premijer Halilagić i kantonalna ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić su istaknuli da je prostorno-planskom dokumentacijom predviđen koridor širine od jedan kilometar, u koji bi trebalo uplanirati brzu cestu.

Sastanak u Vladi TK

- Imajući u vidu da TK ima usvojenu su potrebnu prostorno–plansku dokumentaciju, koja ima već utvršenu trasu za ovaj putni pravac, te da se ne planira ići u izmjene tih dokumenata, ne postoje nikakve prepreke da se počne sa izradom idejnog projekta ovog putnog pravca. Dionica prema Doboju i autoput prema Brčkom su buduće 'žile kucavice' ne samo za TK, nego i za FBiH i kao takvi, ovim putnim pravcima posvećujemo posebnu pažnju. Svako eventualno mijenjanje dokumentacije, ne da bi zakočilo, nego bi i unazadilo sve pokrenute projekte izgradnje saobraćajne infrastrukture i deblokade TK, tako da se o tim aktivnostima ne razmišlja - kazao je premijer Halilagić.

U tom smislu današnji sastanak je bio prilika da se dobiju i informacije o fazi realizacije u kojoj se nalazi izgradnja autoputa od Tuzle prema Brčkom.

- Autocesta prema Brčkom je u poodmakloj fazi izrade projektnih rješenja i pripremamo elaborat eksproprijacije za prvu dionicu koju, ukoliko sve bude teklo prema planu planiramo ove godine početi graditi. Dok se budu izvodili radovi na toj dionici, uporedo ćemo provoditi i aktivnosti na pripremi preduslova za početak gradnje i drugih dionica - kazao je Džafić ističući zadovoljstvo činjenicom da nema opstrukcija i da je prostorno planska dokumentacija već spremna.

Premijer Halilagić je podcrtao da su ovi projekti od krucijalnog značaja za razvoj TK i da im kao projektima nultog prioriteta Vlada TK posvećuje punu pažnju.

Uz premijera Halilagića i ministricu Ajšić, današnjem sastanku je prisustvovao i ministar trgovine, turizma i saobraćaja Mustafa Šakić te savjetnici premijera Hasan Fehratović i Jasminko Mahovkić, sekretar Ministarstva prostornog uređenja i zaštite okolice Emir Softić i šef odsjeka za transport u Ministarstvu trgovine turizma i saobraćaja Bilal Tulumović.