navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Zdrav život

Ove dijete preporučuju ljekari i sami ih se pridržavaju

Vjerovatno ste više puta pokušavali sa nekim dijetama doći do željenog izgleda, pa ni sami više ne znate koja je najdjelotvornija. A ukoliko ste samo razmišljali o dijeti i niste se usudili probati niti jednu ili niste imali motivaciju, donosimo vam prijedloge dijeta za koje svjetski ljekari smatraju da su najbolje.

Objavljeno: 17.04.2020. u 22:56
get url
text

Zaposlenici univerziteta Duke i Sjeverna Karolina su intervjuisali 515 ljekara koji su se opredijelili za jednu od mnogobrojnih dijeta.

Za gubitak kilograma i za dugoročno zdravlje, te ističući kao svoj izbor, 35 posto ispitanika kazalo je da se opredjelilo za mediteranski način ishrane.

Četrnaest posto ispitanih ljekara kazalo je da umjesto dijete za smanjenje kilograma i zdraviji način života bira povremeni post, zatim 115 ispitanika je bilo za DASH dijetu, za ketogenu sedam posto ispitanika, za lakto-vegetarijansku prehranu šest posto, a za vegansku pet posto ispitanika.

Za paleo dijetu opredijelilo se tri posto ispitanih ljekara, dok je za dijetu pod nazivom Whole30 dijetu bilo 3 posto ispitanika, piše Men's Journal.

Od svih ispitanih, 15 posto ljekara ipak umjesto klasičnih dijeta radije bira neki drugi oblik prehrane.