navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Pluća ili srce

Ove bolove u prsima ne smijete ignorirati, odmah ljekaru

Nijednu vrstu bolova u prsima ne treba ignorirati, a evo zbog kakvih bolova biste se apsolutno trebali obratiti ljekaru.

Objavljeno: 25.02.2021. u 16:02
get url
text
Probadanje u prsima

Osjećaj kao da vam neko sjedi na prsima

Nelagoda u prsima može biti posljedica blokade protoka krvi u srce, što može rezultirati anginom ili ishemijom miokarda - zvanom srčani udar. To može biti osjećaj poput napetosti ili težine, gotovo kao da vam neko sjedi na prsima. U nekim slučajevima mogu se pojaviti i drugi simptomi, poput nelagode koja se širi na vilicu ili na lijevu ruku, nedostatak daha, netolerancija na vježbanje, lupanje srca ili vrtoglavica.

Oštra bol kad udahnete ili legnete na bok

Ako se nelagoda pogorša kad duboko udahnete ili legnete na lijevu stranu, to može ukazivati ​​na perikarditis (upala vrećice koja "drži" srce). Oštru bol ili pritisak mogu uzrokovati i miokarditis (upala srčanog mišića), kardiomiopatija (slabljenje srčanog mišića) i druga ozbiljna srčana stanja.

Osjećaj boli kada pritisnete prsa

Bolovi u prsima također mogu biti uzrokovani oštećenjem ili upalom mišića, zglobova, kostiju ili vezivnog tkiva. To može ukazivati ​​na stanja poput povrede mišića, frakture rebra ili kostohondritisom, a to je upala hrskavice na mjestu na kojem su vam pričvršćena rebra.

Osjećaj žarenja u prsima ili blizu njih

Problemi s probavnim sistemom mogu stvoriti bolove u prsima koji obično nalikuju osjećaju žarenja, peckanja ili stezanja. Refluks kiseline ili peptički ulkus (čir koji se razvija na želucu ili tankom crijevu) također mogu uzrokovati ovaj neugodan osjećaj.

Iznenadna stezanja uz otežano disanje i lupanje srca

Bolovi u prsima mogu biti simptom anksioznosti ili se mogu javiti u kontekstu napada panike, gdje mogu biti povezani s otežanim disanjem, lupanjem i znojenjem. Mnogi ljudi koji to prije nisu doživjeli mogu pomisliti da imaju srčani udar jer simptomi mogu biti slični.