open-navfaktor-logo
search
Tajno glasanje
Ovako se biraju delegati u Vijeće naroda RS, te u domove naroda Federacije i BiH
Skupštine kantona biraju delegate za Dom naroda FBiH, a ovaj dom i NSRS biraju delegate u Dom naroda državnog Parlamenta
20.03.2019. u 09:38
get url
text
Tenzije između Rusije i Ukrajine

Centralna izborna komisija još nije donijela odluku o načinu popune Doma naroda Federalnog parlamenta, odnosno o broju delegata koji će se birati iz svakog od kantona. Ono što je poznato je to da Dom naroda treba činiti 58 delegata, odnosno po 17 Bošnjaka, Srba i Hrvata, te sedam ostalih. Delegate biraju kantonalne skupštine među svojim zastupnicima.

Kantonalne skupštine formiraju svoje klubove naroda i svaki od klubova bira delegate iz svog konstitutivnog naroda, a ne učestvuje u izboru delegata drugih naroda. Pošto su u klubovima naroda obično zastupljeni delegati iz različitih političkih stranaka, svaka od tih stranaka, ali i svaki član kluba imaju pravo nominirati svoju listu sa jednim ili više kandidata tog određenog kluba. Broj kandidata na listi može biti veći od broja delegata koji se biraju, a mandate će dobiti delegati sa vrha liste koja je dobila najviše glasova. Različite stranke mogu ponuditi zajedničku listu, tako da je izvjesno da pobjeđuje lista stranaka koje čine većinu u nekom kantonu. Izbor se vrši tajnim glasanjem.

 

Kada su u pitanju delegati u Vijeću naroda RS-a, njih je ukupno 28, po osam iz bošnjačkog, srpskog i hrvatskog naroda i četiri iz reda ostalih. Članove Vijeća naroda Republike Srpske bira odgovarajući klub zastupnika u NSRS-u. Ukoliko se desi, kao što je bio slučaj i nakon ovih izbora, da neki od naroda nema taj potrebni broj zastupnika u NSRS-u, onda preostale delegate biraju odbornici pripadnika odgovarajućeg konstitutivnog naroda u skupštinama općina u Republici Srpskoj.

Na državnom nivou, odnosno Dom naroda Parlamenta BiH sastoji se od 15 delegata, od kojih se po pet delegata u klubovima Bošnjaka i Hrvata bira iz FBiH, a pet Srba iz Republike Srpske.

Bošnjačke odnosno hrvatske delegate bira bošnjački odnosno hrvatski klub delegata u Domu naroda Parlamenta FBiH, a delegati iz reda srpskog naroda i ostali ne učestvuju u postupku tog izbora. Delegate iz Republike Srpske bira Narodna skupština Republike Srpske, s tim da zastupnici iz reda bošnjačkog i hrvatskog naroda i ostali učestvuju u postupku izbora.

Izbor bošnjačkih odnosno hrvatskih delegata u Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH provodi se na način da svaki politički subjekt koji je zastupljen u bošnjačkom odnosno hrvatskom klubu ili svaki delegat iz bošnjačkog odnosno hrvatskog kluba u Domu naroda Parlamenta FBiH ima pravo da nominuje jednog ili više kandidata na listi. Svaka lista može sadržavati više kandidata od broja delegata koji se biraju u Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH. Glasanje je tajno, a delegati se biraju sa liste koja je dobila najviše glasova.

Za razliku od delegata u Domu naroda Federacije BiH, koji su ujedno zastupnici u kantonalnim skupštinama, delegati državnog Doma naroda nisu članovi Federalnog parlamenta.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.