open-navfaktor-logo
search
Tim JAWBREAKER
Ovako je izgledao "kontranapad" protiv Al-Qaide: CIA objavila slike iz Afganistana nakon 11. septembra
Projekat #15Days prikazuje tim od sedam paravojnih operativaca CIA-e i tri člana letačke posade, kodnog naziva JAWBREAKER, koji su bili prvi na terenu nakon pokretanja operacije protiv terorističke organizacije Al-Qaida i njenih talibanskih pristalica u Afganistanu
25.09.2019. u 09:36
get url
text
CIA objavila fotografije iz Afganistana
CIA objavila fotografije iz Afganistana

CIA je ponudila detaljan uvid u "kontranapad" koji je pokrenut nakon terorističkih napada 11. septembra u nizu zapanjujućih fotografija objavljenih nakon 18. godišnjice napada.

Na fotografijama se vide operativci CIA-e u Afganistanu, samo nekoliko dana nakon što je 2.777 ljudi poginulo u napadu terorista Al-Qaide, koji su prethodno oteli četiri aviona i udarili u Svjetski trgovački centar, Pentagon i u polje blizu Shanksvillea 11. septembra 2001. godine.

Na jednoj fotografiji, snimljenoj osam dana nakon napada, teško naoružani službenici CIA-e se vide na helikopteru Mi-17 Hip sa tri kartonske kutije u kojima se nalazilo tri miliona dolara u gotovini, novac za koji su se američke vlasti nadale da će pomoći komandantima Sjeverne alijanse (NA) da plate svoje trupe i uvjere ostala plemena da se udruže sa NA, a ne da se bore protiv njih.

Ostali detalji koje je objavila Agencija uključuju i činjenicu da su službenici CIA-e, ne znajući kada će se ili hoće li vratiti iz misije pokrenute danima nakon najsmrtonosnijeg terorističkog napada na američko tlo, "ažurirali svoje lične finansije i oporuke kako bi pripremili svoje porodice za njihov odlazak".

Projekat #15Days prikazuje tim od sedam paravojnih operativaca CIA-e i tri člana letačke posade, kodnog naziva JAWBREAKER, koji su bili prvi na terenu nakon pokretanja operacije protiv terorističke organizacije Al-Qaida i njenih talibanskih pristalica u Afganistanu. Do 26. septembra, samo 15 dana nakon napada, JAWBREAKER je bio na terenu i operirao je u Afganistanu.

Također su prikazana sedla koja je službenik CIA-e nabavio od afganistanskog saveznika i ordeni dodijeljeni službenicima Agencije za sigurnosnu zaštitu (SPS) koji su služili u periodu između 11. septembra 2001. i 24. marta 2002. godine.



Na fotografijama se vide i kapa i šal koje je službenik za komunikacijsku opremu u timu JAWBREAKER donio u Afganistan "kao podsjetnik na važnost misije tima".

- Tokom narednih 15 dana prepričavamo neke od napora koje je CIA poduzela kako bi osigurala brzi odgovor na napade na našu zemlju – piše uz fotografije objavljene na Twitter nalogu CIA-e.

Njihov nalog počinje 11. septembra 2001. godine sa tadašnjim direktorom CIA-e Georgeom Tenetom dok razgovara sa tadašnjim predsjednikom Georgeom Bushom i raznim savjetnicima za nacionalnu sigurnost.

Upravo tokom ovog razgovora, oko 15.30 i samo nekoliko sati nakon prvog udara aviona, Tenet je potvrdio ocjenu CIA-e da su za napad odgovorni Osama Bin Ladin i Al-Qaida.

Samo dan kasnije su iz Agencije upoznali predsjednika o "planu svrgavanja talibana". Tada je donesena odluka da će službenici Agencije biti angažirani u Afganistanu u roku od dvije sedmice. Trinaestog septembra je Tenet zadužio Centar za borbu protiv terorizma (CTC) da pristupi misiji i krene u Afganistan.

Tokom sljedeća dva mjeseca CTC se gotovo udvostručio s Garyjem Schroenom, službenikom CIA-e pred odlaskom u penziju, koji je tražio da povede mali tim u Afganistan kako bi uvjerio Sjeverni savez da sarađuje s CIA-om u borbi protiv talibana.

Do 15. septembra Schroen je okupio tim koji je uključivao i njegovog zamjenika Phila Reillyja, službenika za komunikacijsku opremu zvanog Pappy i terenskog medicinara Doca.

- Imali smo zaista sreće jer smo bili prvi Amerikanci koji su poveli borbu s Bin Ladenom. Rekao sam svom timu: "Nismo ovdje da bi se borili. Ovdje smo da otvorimo vrara američkoj vojsci" – kazao je Schroen za USA Today 2018. godine.

Upravo je taj tim dobio kodno ime JAWBREAKER.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.