open-navfaktor-logo
search
Projekcije
Ovako bi izgledale Skupština KS i Skupština TK da su u nedjelju održani Opći izbori
Profesor na Univerzitetu u Tuzli Vedad Pašić napravio je projekcije izbornih rezultata i raspodjele mandata u dva najmnogoljudnija kantona, Tuzlanskom i Sarajevskom, na osnovu rezultata posljednjih Lokalnih izbora.
21.11.2020. u 08:53
get url
text

Pašić je u obzir uzeo broj osvojenih glasova stranaka na posljednjim Lokalnim izborima u cijelom kantonu, te je taj broj pretočio u mandate u kantonalnim skupštinama, kao da je riječ o Općim izborima.

Na osnovu do sada obrađenih glasova na području Kantona Sarajevo, najviše mandata u Skupštini bi imala SDA, njih 11, odnosno jednog više u odnosu na broj mandata dobijenih nakon Općih izbora 2018.

Narod i pravda bi imala deset zastupnika, četiri više nego nakon posljednjih Općih izbora, dok bi Naša stranka imala jednog manje, odnosno četiri.

Jednog manje zastupnika bi imao i SDP, koji bi dobio tri mandata, dok bi Platforma za progres dobila dva zastupnika u Skupštini Kantona Sarajevo.

NBL bi također imao dva zastupnika, kao i SBB, koji bi izgubio dva mandata u odnosu na broj dobijen na osnovu rezultata Općih izbora 2018. Demokratska fronta bi imala jednog zastupnika, odnosno dva manje nego što ih ima danas.

Kada je Tuzlanski kanton u pitanju, SDA bi u Skupštini dobila 11 mandata, dva više nego 2018. godine, dok bi SDP imao šest mandata, čak četiri mandata manje nego 2018. godine.

Ta četiri mandata bi pripala Socijaldemokratima BiH, stranci koju su osnovali upravo bivši kadrovi SDP-a. Pad broja mandata bi zabilježila i PDA, sa sedam na četiri, dok bi Stranka za BiH imala tri zastupnika, jednog više nego na osnovu rezultata Općih izbora 2018.

SBB bi zadržao dva zastupnika, a isti broj bi imala i Demokratska fronta, ali ipak jednog manje u odnosu na aktuelni mandat. NBL bi dobio dva zastupnička mjesta, a Platforma za progres jedno. Naša stranka ne bi prešla izborni prag i izgubila bi dva mandata.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.