Ovaj cvijet bi se uskoro mogao početi koristiti u borbi protiv raka

objavljeno: 08.03.2018. u 16:32

Borac u borbi protiv raka bi mogao postati cvijet narcis koji se i sada koristi u narodnoj medicini za liječenje raznih bolesti.

Širom svijeta je poznat kao zaštitni znak mnogih kampanja u borbi protiv raka. Naime, naučnici su otkrili prirodni spoj koji se nalazi u evropskoj vrsti narcisa, Amaryllidaceae Narcissus, alkaloid hemantamin koji blokira produkciju proteina koji su osnova za rast i razvoj stanica tumora, kažu naučnici.

- Tumorske stanice posebno su osjetljive na redukciju u sintezi proteina - objašnjava studija objavljena u naučnom magazinu Structure.

Hemantamin pripada grupi terapeutskih molekula prirodnog porijekla među kojima je i morfij, inače, poznat kao lijek protiv bolova, kinin (upotreba u liječenju malarije) i efedrin (sredstvo za liječenje plućnih bolesti). Potiče stabilizaciju proteina i dovodi do eliminacije tumorskih stanica. Veže se uz ribosome koji su odgovorni za sintezu proteina.

Istraživanje je provedeno na belgijskom univerzitetu pod vodstvom Denisa Lafontainea. Studija je pokazala kako narcis uzrokuje i određene zdravstvene poteškoće, posebno osip i nesvjesticu ako se njegova stabljika žvače.