navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Jedite sezonsko

Ova hrana pomoći će vam da tokom ljeta izgubite suvišne kilograme

Za neke namirnice, koje su odlične za mršanje, sezona je upravo tokom ljetnih mjeseci.

Objavljeno: 28.06.2021. u 19:01
get url
text

Iako nam je mnogima najpraktičnije na plaži pojesti nešto "brzinski," često se radi o nezdravim i prženim jelima.

Njih je idealno zamijeniti voćem i povrćem čija sezona je baš sada.

Pa, krenimo redom:

Trešnje

Trešnje su prepune antioksidansa resveratrola, za koji istraživanja pokazuju da ubrzava metabolizam i pomaže pri sagorijevanju kalorija. Također, spriječava debljanje i demineralizaciju kosti.

Portabello gljive

Mnogi umjesto peciva za burgere koriste upravo ove velike glive. One imaju malo masti, a odlično se slažu sa zdravim namirnicama poput maslinovog ulja i bijelog luka.

Istraživanja su pokazala da ove gljive pomažu pri stabilizaciji nivoa šećera u krvi te da minimiziraju skokove nivoa inzulina.

Krastavci

Krastavci imaju malo kalorija, puni su antioksidansa i mogu smaniti rizik od visokog pritiska. Osim toga, prepuni su vode što je dobro za hidrataciju organizma.

Grejpfrut

Grejpfrut je odličan izbor za zasitan i zdrav doručak. Bogat je vitaminom C, koji ojačava imunitet, stabilizira nivo inzulina čime, pak, smanjuje žudnju za slatkim, a jedno istraživanje pokazalo je i da su ljudi, koji su prije jela pili sok od grejpfruta, gubili više kila od onih koji su pili vodu.

Lubenica

Lubenicu čini više od 90 posto vode, pa je odlična za rashlađivanje i hidrataciju. Osim toga, istraživanje je pokazalo da se miševima, koji su pili sok od lubenice, snizio holesterol, a smanjila se i količina plaka na njihovim arterijama. Također, su više gubili na težini od miševa koji nisu pili sok od lubenice.

Kukuruz

Lako se priprema i zdrav je. U njemu se nalazi gotovo dva grama vlakana, a dobar je izvor luteina i zeaksantina, hemikalija koje naučnici povezuju s nižim nivoima propadanja mišića u starijoj dobi.

Gazpacho – hladna supa s povrćem

Ova zdjela supe će vas rashladiti, ali i pomoći vam u mršanju. Ona sadrži puno paradajza, krastavce, bijeli luk i luk, sve sastojci koji ubrzavaju metabolizam. Tu je još i maslinovo ulje koje smanjuje rizik od srčanih bolesti i do 35 posto.

Guacamole

Popularni umak od avokada također je na ovoj listi. Avokado je bogat monozasićenim masnoćama, a u ovaj umak idu još i jalapeno papričice, sok od limete i luk. Sve te namirnice mogu pomoći pri mršanju.

Grčki jogurt

Grčki jogurt prepun je probiotika koji pomažu pri reguliranju probave i mršanju. Također je pun proteina. Dobra opcija je skyr koji ima još više proteina te je gušći, piše Eat This.