open-navfaktor-logo
search
Veliki ljiljan
Otvoreno Spomen-obilježje šehidima i poginulim borcima na Javorju kod Šerića
Na Javorju kod Šerića, na razmeđu Zenice i Teslića, otvoreno je spomen-obilježje šehidima i borcima poginulim u redovima Armije Republike Bosne i Hercegovine.
22.08.2022. u 13:54
get url
text

Veliki ljiljan trajno će sjećati na 407 šehida i poginulih boraca, koji su dali živote na Šerićko-teslićkom ratištu, koje je bilo bedem odbrane od agresije na tom području Zenice.

Za izgradnju spomen obilježja Ministarstvo za boračka pitanja Zeničko-dobojskog kantona je u protekle dvije godine izdvojilo 70.000 KM.

Resorni ministar Fahrudin Čolaković rekao je da je očuvanje tekovina odbrambeno-oslobodilačkog rata trajna obaveza, te podsjetio da je resorno ministarstvo do sada finansiralo izgradnju više od 100 spomen-obilježja na području ZDK.

- Spomen-obilježje nije potrebno šehidima i to nas uči naša vjera, ali treba nama i našoj djeci koja moraju znati da je postojala generacija patriota koji su bili spremni dati svoj život, dijelove tijela i najbolje godine za odbranu jedine domovine - rekao je Čolaković.

On je jučer prisustvovao i premijernom prikazivanju dokumentarnog filma "Bitka za odbranu Mravića" kod Tešnja, posvećenog jednoj od najtežih bitaka u odbrani južnih slobodnih dobojskih teritorija koja se odigrala na današnji dan 1993. godine.

Film je sniman pod pokroviteljstvom Ministarstva za boračka pitanja ZDK i Općine Doboj Jug, saopćeno je iz Press službe ZDK.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.