open-navfaktor-logo
search
Kovači
Otvorenje Muzeja heroja oslobodilačkog rata početkom sljedeće godine
Iako je bilo najavljivano da će biti otvoren ove, Muzej heroja oslobodilačkog rata svjetlo dana ugledat će ipak početkom sljedeće godine
12.10.2018. u 08:30
get url
text

Uposlenici Fonda memorijala uveliko pripremaju muzejsku postavku posvećenu najvećim herojima koji su nesebično žrtvovali svoje živote za odbranu domovine tokom agresije na BiH u periodu od 1992. do 1995. godine. Muzej herojima oslobodilačkog rata rezultat je projekta koji je započet još prije 10 godina, a na finalnoj stalnoj postavci u Memorijalnom centru Kovači bit će izloženi eksponati koji će svjedočiti o životima devet najznačajnijih bh. heroja od rođenja do njihove pogibije.

Iako je bilo najavljivano da će biti otvoren ove, Muzej heroja oslobodilačkog rata svjetlo dana ugledat će ipak početkom sljedeće godine.

- U proteklom periodu uradili smo intervjue, prikupili eksponate, predmete, kontaktirali porodice, saborce, razgovarali sa svim relevantnim faktorima i učesnicima u vezi sa svakim od heroja. Nakon toga oformili smo tim za izradu muzejske postavke i trenutno smo u završnoj fazi tog unutrašnjeg dizajna i enterijera prostora. Već je urađen i dizajn izgleda svake vitrine, te su preostali samo građevinski radovi. Pred nama predstoje tehničke stvari vezano za građevinske radove i proces izbora izvođača radova, to može potrajati mjesec, dva ili više, pa početkom iduće godine očekujemo zvanično otvorenje – kazala je za Faktor kustosica muzejske postavke Heroji oslobodilačkog rata Halima Husić.

Navela je da će priča o devet najvećih ratnih heroja BiH biti priakaza u nekoliko prostorija u okviru Memorijalnog centra Kovači.

- Naš multimedijalni centar se sastoji od amfiteatra i taj prostor će biti korišten kao prva, prijemna tačka ukupne muzejske postavke. Iskoristit ćemo taj prostor za prvi korak prilaska temi heroja oslobodilačkog rata, a drugi prostor je hol ispred amfiteatra i zove se Muzej heroja oslobodilačkog rata koji će u potpunosti biti prilagođen svakom eksponatu sa jednom prostorijom u kojoj će biti sve informacije i drugom u kojoj će se nalaziti eksponati koji će imati određene agende, poveznice, priče i slično. U fazi je i izrada audiovodiča za davanje svih prikupljenih informacija svakom posjetiocu koji želi saznati više detalja o priči – dodala je Husić.

Među mnogobrojnim borcima koji su branili Bosnu i Hercegovinu od agresora u periodu od 1992. godine do 1995. godine, samo devet njih je dobilo najznačajnije priznanje za vojne zasluge. Za historijski doprinos oslobodilačkom ratu, junaštvo, ostvarene izuzetne rezultate koji su kod saboraca i građana služili kao primjer, podstrek i dodatni motiv za daljnje uspješno suprotsavljanje agresoru na RBiH, Predsjedništvo BiH na sjednici 14. aprila 1994. godine izdalo je Ukaze kojim se posthumno odlikuju Ordenom heroja oslobodilačkog rata Safet Hadžić, Mehdin Hodžić, Hajrudin Mešić, Adil Bešić, Safet Zajko, Midhat Hujdur, Enver Šehović, Nesib Malkić i Izet Nanić.

{$galerijaFotografija}

Devet heroja 4.10.2018.
1 od 4
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.