open-navfaktor-logo
search
Važan projekat
Otvoreni pasarela i park u Mostaru
Pasarela služi primarno prelasku pješaka i povezivanju dviju urbanih cjelina u jednu, ali i kao reprezentativni objekat na sjevernom ulazu u Mostar koji svojim lukom ima simboličko i estetsko značenje
02.10.2018. u 21:09
get url
text

{$galerijaFotografija}

Pred velikim brojem Mostaraca danas je u ovom gradu upriličena svečanost povodom stavljanja u funkciju pasarele, javne rasvjete na novoizgrađenom kružnom toku, kao i rekonstruiranog parka u Univerzitetsko-sportsko-rekreativnom centru "Midhat Hujdur Hujka".

Pasarela služi primarno prelasku pješaka i povezivanju dviju urbanih cjelina u jednu, ali i kao reprezentativni objekat na sjevernom ulazu u Mostar koji svojim lukom ima simboličko i estetsko značenje.

- Pravimo grad da bude urbaniziran, da olakšamo djeci i roditeljima siguran prelazak preko ceste. S druge strane, estetski ova pasarela uistinu zaslužuje pozornost. Vjerujem da će građani Mostara prepoznati da sve što radimo jeste da grad bude ljepši i turistički izazovniji. Sigurno da će mnogi doći da vide i ljepote savremene gradnje, pored onoga što već imamo Stari most, staru jezgru... - kazao je gradonačelnik Mostara, Ljubo Bešlić nakon svečanog presijecanja vrpce.

Sredstva u iznosu od oko 650.000 maraka, koja je osigurao Grad Mostar, utrošena su u nabavku projektne dokumentacije, realizaciju radova i usluge nadzora. Kružni tok dobio je i savremenu LED rasvjetu, a vrijednost investicije je 110.000 maraka koju je osigurala Vlada FBiH.

Ova projekat je započeo još u zadnjem sazivu Gradskog vijeća, u kojem je Salem Marić bio predsjednik Kluba Bošnjaka.

- Mi smo tada prepoznali važnost i značaj ovog objekta, prije svega iz sigurnosnih razloga za prelazak djece, a sada tek vidimo, kada dobiva ovakav oblik, da je ovo bio pravi pogodak. Imajući u vidu da će se ovdje saobraćajnica raditi sa četiri trake, zaista bi bilo nemoguće djeci prelaziti saobraćajnicu bez ovakvog objekta. Mislim da će ovo otvoriti Mostar u svakom smislu, a za mještane naselje Zalik ima posebno značenje - ističe Marić.

U narednoj fazi planira se uklanjanje semafora, koji trenutno reguliraju saobraćaj na raskrsnici ulaska u naselje Zalik i USRC "M. H. Hujka", a pješački saobraćaj će biti omogućen samo preko pasarele.

- Kada bude završena saobraćajnica sa četiri trake planirano je da se postave rampe i sve usmjerava na pasarelu, jer neće biti pješačkog prelaza - dodao je.

Inače, Osnovna škola Zalik, UG Zalik, SD Zalik, UG Progres, SD Reflex i Džemat Zalik organizirali su muzičko-zabavni program povodom otvaranja pasarele i velikog parka. Posjetioci su uživali u vatrometu, besplatnom roštilju, palačinkama i osvježenju, a za najmlađe je pored iscrtavanja lica osigurano i posebno iznenađenje.

Svečano otvorenje pasarele u Mostaru
1 od 5
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.