Subota, 25.01.2020.

Sarajevo

Otvorena stambeno-poslovna zgrada vrijedna više od dva miliona KM

Izgrađena je na mukati Gazi Isa-begovog vakufa, odnosno parceli koja je 12. juna 1858. godine uknjižena kao vakuf Dajanli hadži Ibrahima

Stambeno-poslovna zgrada namijenjena za izdavanje u zakup na osnovu čijih prihoda će se oživljavati i unapređivati imovina Gazi Isa-begovog vakufa, osnivača grada Sarajeva, svečano je otvorena danas u Sarajevu.

Zgradu su, između ostalih, otvorili reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović, Mehmet Nuri Ersoy, turski ministar za kulturu i turizam, Adnan Ertem, generalni direktor Direkcije vakufa Republike Turske, ambasador Republike Turske u BiH Haldun Koc i direktor Vakufske direkcije u BiH Senaid Zaimović.

Izgrađena je na mukati Gazi Isa-begovog vakufa, odnosno parceli koja je 12. juna 1858. godine uknjižena kao vakuf Dajanli hadži Ibrahima.

Izgradnju i opremanje objekta finansirala je Generalna direkcija vakufa Republike Turske na osnovu Protokola potpisanog s Vakufskom direkcijom Islamske zajednice u BiH 2015. godine. Vrijednost projekta je preko dva miliona KM.

Stambeno-poslovna zgrada na pet etaža raspolaže sa 1.030 metara kvadratnih korisnog prostora, i to sa 16 stanova i dva poslovna prostora te 18 pripadajućih garaža i vanjskih parking mjesta.

Ministar i delegacija su ranije danas obišli i radove na Baščaršijskoj džamiji, jednoj od najstarijih džamija u Sarajevu i BiH.

Riječ je džamiji koju je sagradio hodža Durak 1528. godine, po čemu je i dobila ime, džamija Havadži Duraka ili Baščaršijska džamija. Također, delegacija je obišla starim dijelom Grada Sarajeva.

Ersoy je tokom današnjeg boravka u Sarajevu prisustvovao i svečanom otvaranju Studentskog doma Fakulteta islamskih nauka (FIN) u Sarajevu, odnosno Studentskog centra Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.
Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected].
Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Najnovije Najčitanije Na vrh