open-navfaktor-logo
search
Moderni školski centar
Otvorena prva Maarif škola u Sarajevu
Nastavu u sarajevskoj Maarif školi bi trebalo pohađati 850 učenika, od predškolskog do srednješkolskog uzrasta
18.09.2018. u 12:41
get url
text

Pred velikim brojem zvanica danas je u kampusu na Mojmilu svečano otvorena nova škola u Sarajevu. Radi se o školi Maarif fondacije, koja do sada u 27 zemalja svijeta ima 145 škola.

Savjetnik za obrazovanje Maarif Fondacije u BiH Sanel Mušović izjavio je kako je „sretan i zadovoljan jer danas svi svjedočimo o rađanju jedne nove zvijezde, jednog novog obrazovnog sunca“.

- Fondacija Maarif  je plod koji je sazrio u Parlamentu Republike Turske. U više zemalja svijeta otvorili smo predstavništva i škole. Tirkizna boja na našem logu je boja mora koje zapljuskuje turske obale, a ove godine preljeva se i u prijestolnicu BiH. Sretni smo jer smo u protekloj godini uspjeli obezbijediti sve licence, obnoviti objekte, opremiti školu najmodernijom opremom, obrazovati stručan kadar i biti potpuno spremni za doček nove školske godine. Maarif se ne želi zadržati smao na ovoj tački, želimo biti podrška obrazovnom sistemu. Roditelji, Maarif škole u Sarajevu su spremne biti sunca za vašu djecu – poručio je Mušović.

Na današnjoj ceremoniji naglašeno je da su sve učionice moderno opremljene, te da će učenici imati gdje i na najbolji način će moći razvijati svoja znanja i vještine.

- Imamo i učionice gdje će se učiti organska tehnologija, za djecu koja vole književnost imat ćemo jako bogatu i prelijepu čitaonicu, tu su i muzičke i vizualne učionice za ljubitelje umjetnosti, imamo jednu od najmodernijih sportskih dvorana, jer djeci želimo pružiti sve i u domenu sporta – naveo je Ahmet Guney, direktor Maarif škola, dodavši da je njihov cilj odgojiti generacije koje će savjesno služiti svojoj zemlji.

{$galerijaFotografija}

Otvaranju škole prisustvovao je i turski ambasador u BiH Haldun Koc.

- Svi smo svjedoci šta je teroristička organizacija FETO učinila, do kojih granica i u kojoj mjeri je uspjela da izvrši uticaj na određena dešavanja. Svi moramo biti svjesni i preuzeti odgovornost u smislu onoga šta obrazovanje predstavlja i u čijim rukama treba biti. To je osjetljiva tema i ja sam sretan što ćemo uskoro sada nakon svega moći obrazovni sistem dati u ispravne ruke – kazao je ambasador Koc.

Dodao je da je ovo tek početak i da se nada da će se ubrzo ova škola uspjeti pokazati kao primjer obrazovnom sistemu.

- Uskoro treba da se poveća broj Maarif škola u drugim gradovima BiH, Mostaru, Bihaću, Tuzli, Zenici, kako bi one bile primjer kvalitetnog obrazovnog sistema u cijeloj BiH – naveo je ambasador.

Ramiz Salkić, potrpredsjednik bh. entiteta Republika Srpska, izjavio je kako je otvorenje škola Maarif dokaz prijateljstva Republike Turske i BiH, kao i građana dvije zemlje.

Izrazio je nadu da će ove škole kroz svoje aktivnosti učvrstiti temelje BiH, jer smatra kako je obrazovanje temelj svake zemlje.

Nastavu u sarajevskoj Maarif školi bi trebalo pohađati 850 učenika, od predškolskog do srednješkolskog uzrasta. Nastava će se odvijati na bosanskom, turskom i engleskom jeziku.{$galerijaFotografija}

1 od 13
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.