open-navfaktor-logo
search
Proizvodi za izvoz
Otvorena nova fabrika u Živinicama, posao za 80 ljudi
Edin Gaštan, direktor "Elsta Mosdorfer" Živinice je najavio da će u narednom periodu biti otvorena još jedna fabrika i zaposleno još dosta ljudi
18.05.2019. u 08:50
get url
text

U poslovnoj zoni Ciljuge 2 u Živinicama jučer je otvorena nova fabrika austrijske firme "Elsta Mosdorfer", koja je, pored postojećih radnih mjesta, otvorila još 80 novih za lokalno stanovništvo. Ova firma sada broji 150 uposlenika.

Firma proizvodi kućišta za električnu energiju i više od 90 posto proizvoda izvozi van BiH. Širenje proizvodnje, kapaciteta i asortimana planovi su za budućnost.

-Naši proizvodi na polju energetike koriste se za distribuciju, prenos, mjerenje, telekomunikacije. Prave se od poliestera i takvu tehnologiju, koliko znam, nema niko u BiH - pojasnio je Edin Gaštan, direktor “Elsta Mosdorfer” Živinice, te najavio da će u narednom periodu biti otvorena još jedna fabrika i zaposleno još dosta ljudi.

Elsta Mosdorfer

Radnici su uglavnom mlađe osobe, a među njima i Amir Islamović iz Živinica, koji radi za presom.

-Potrebno je da stavite komad u presu, a kada izađe, stavite drugi. Obrežemo, isturpijamo, stavimo pečat, te ostavimo u škrip da se hladi i to je to - pojasnio nam je Amir.

Na pitanje hoće li otići iz BiH kaže: "Nema potrebe, dobro mi je ovdje".

Elsta Mosdorfer

Predstavnici lokalne zajednice nisu krili zadovoljstvo što je ovo peti veliki poduzetnički poduhvat u poslovnoj zoni Ciljuge. Između ostalog, kažu, zahvaljujući administrativnim reformama urađenim u općini. Osim lokacije koju nudi, lokalna zajednica je investitorima omogućila da potrebnu dokumentaciju riješe za tri mjeseca, te im je snizila rentu.

U ovo područje je za dvije godine uloženo oko 50 miliona maraka i zaposleno oko hiljadu ljudi, objavio je Indikator.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.