open-navfaktor-logo
search
Vilsonovo šetalište
Otvorena multimedijalna instalacija "Sarajevo je budućnost"
Multimedijalna instalacija pod nazivom "Sarajevo je budućnost" (Future is Sarajevo), djelo umjetnice Edine Selesković, večeras je svečano otvorena na Ars Aevi platou u Vilsonovom šetalištu.  
30.09.2022. u 21:03
get url
text

Predstavljanje umjetničke instalacije, kreirane u saradnji s fotografkinjom Vanjom Lisac, popraćeno je jedinstvenim performansima skulpture, modernog plesa, muzike i fotografije, svjedočeći o nesvakidašnjem spoju savremenog umjetničkog izraza. 

U sklopu perfomansa modernog plesa sudjelovalo je dvadeset plesača iz deset zemalja Evrope i svijeta, a u koreografiji umjetnica - Aldine Topčagić i Crus Isael Mate, odnosno sudionika radionice savremenog plesa "Flying Into Gravity Skills".  

Kako je Feni kazala autorica Edina Selesković, radi se o instalaciji koju čini ukupno osam skulptura koje iz jedne perspektive/ugla ispisuju "Sarajevo", a iz druge riječi "Budućnost je" (Future is). 

- Na njima su portreti mladih ljudi/novih lidera iz različitih različitih segmenata života, koje je fotografisala Vanja Lisac – kazala je Selesković, navodeći kako se radi o uspješnim pojedincima koji su vlastitim rezultatima pokazali da ne samo Sarajevo, nego i cijela BiH imaju svijetlu budućnost.  

U osvrtu na motive nesvakidašmnjeg umjetničkog izraza, Selesković navodi kako iza najnovije instalacije u javnom prostoru, zapravo, provejava želja da se kroz sintezu različitih umjetnika publika potakne na promišljanje svijeta iz neke druge perspektive, odnosno malo pozitivnije nego što to obično radimo. 

Dodala je kako je to, uz nastojanje da se publici ponudi nešto drugačije, neko novo iskustvo, ujedno i temeljna poruka. 

- Poruka ovog večeras je da Sarajevo, ne samo prati nove trendove u savremenoj umjetnosti, nego i postavlja nove standarde – kazala je Selesković, navodeći kako je kultura ta koja nas može inspirisati da razmišljamo o našem prostoru na drugačiji način.    

Instalacija Sarajevo je budućnost prethodno je bila postavljena u BKC-u, ali i ispred Pozorišta mladih Sarajevo, i uvijek je propraćena nekim nesvakidašnjim događajem. 

Edina Selesković je interdisciplinarna savremena umjetnica s dugogodišnjim međunarodnim iskustvom.

Tražeći odgovore na pitanja o ulozi kulture u našem društvu, Edina mijenja percepciju o umjetnosti i umjetniku, a njene javne art instalacije na svojoj globalnoj misiji aktiviraju javni dijalog, povezujući mlade ljude i kreativnost, kulturne institucije i zajednice, umjetnost i nove tehnologije. 

Rođena je u Bosni i Hercegovini, a u SAD-u živi još od 1991. godine. Živi i radi u New Yorku, Sarajevu i Tuzli. Članica je Internacionalne akademije nauka i umjetnosti u Bosni i Hercegovini. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.