Petak, 29.09.2023.
Gazi Husrev-begova džamija

Otvorena manifestacija "Dani o Allahovom poslaniku - Selam, ya Resulallah"

Manifestacija se organizira povodom obilježavanja rebiu-l-evvela, mjeseca u kojem je rođen Božiji poslanik Muhamed, a. s., a tokom nje će biti organizirana predavanja, druženja, koncerti, izložbe, mevludske svečanosti, promocije knjiga i brojne druge aktivnosti

U Gazi Husrev-begovoj džamiji večeras je poslije jacije-namaza prigodnim programom svečano otvorena manifestacija "Dani o Allahovom poslaniku - Selam, ya Resulallah".

Manifestacija, čiji organizator je Medžlis islamske zajednice Sarajevo, trajat će sve do 27. novembra.

Manifestacija se organizira povodom obilježavanja rebiu-l-evvela, mjeseca u kojem je rođen Božiji poslanik Muhammed, a. s., a tokom nje će biti organizirana predavanja, druženja, koncerti, izložbe, mevludske svečanosti, promocije knjiga i brojne druge aktivnosti.

Kenan Musić, glavni imam Medžlisa islamske zajednice Sarajevo, je u obraćanju vjernicima kazao kako 15. put Medžlis Islamske zajednice Sarajevo organizira manifestaciju u mjesecu u kojem se obilježava rođenje posljednjeg Božijeg poslanika Muhammeda, a. s.

- Tokom ovog lijepog mjeseca rebiu-l-evvela govorit ćemo o tome kakva je blagodat data čovječanstvu kada mu je Allah, dž. š., dao poslanika Muhammeda, a. s. Prošle godine smo posebno razvijali senzibilitet prema siročadima, jetimima, a ove godine želimo posebno da se prisjetimo na naše majke, na žene koje su nas donijele na ovaj svijet, da preispitujemo odnos prema onim ljudima koji su nam činili dobro, a to su najviše činili naše majke i očevi - kazao je Musić.

Nakon toga, prisutnim vjernicima predavanje je održao ugledni učenjak iz Sirije, šejh Muhammed Ratib en-Nabulsi, koji je govorio na temu "I da majci svojoj budem dobar".

Svečanom otvaranju manifestacije prisustvovali su muftija sarajevski prof. dr Enes ef. Ljevaković, ataše za vjerska pitanja u ambasadi Republike Turske u Sarajevu Hasan Atli i brojni drugi vjernici i vjernice.

Ciljevi manifestacije "Dani o Allahovom poslaniku - Selam, ya Resulallah" su predstavljanje života Božijeg poslanika i podsticanje na primjenu njegovih univerzalnih poruka u savremenom dobu, promocija islamske umjetnosti s posebnim akcentom na umjetnost vezanu za Poslanika, probuditi najljepše osjećaje ljubavi prema Stvoritelju i Poslaniku, doprinijeti razvijanju socijalne osjetljivosti prema različitim kategorijama društva i boljem odnosu prema roditeljima.

Tokom trajanja manifestacije bit će organizirane mevludske svečanosti, a centralni mevlud Rijaseta IZ u BiH bit će održan 9. novembra u Gazi Husrev-begovoj džamiji.

Potom će biti održan i niz predavanja koja će držati Munir Drkić, Zehra Alispahić, Nirha Efendić i Enes Durmišević. Planirano je i održavanje izložbe "Muhammed, a. s." koja će 8. novembra biti otvorena u hanikahu Gazi Husrev-begove medrese, ali i promocija knjige "Muhammed, a. s., u Evropi" (20. novembra u Bošnjačkom institutu - Fondacija Adil Zulfikarpašić).

Za 17. novembar planirano je održavanje Otvorenog mektebskog dana i susret maturanata mekteba.

Manifestaciju će zatvoriti večer muslimanske duhovnosti koja će 27. novembra biti održana u dvorani "Mirza Delibašić" u Skenderiji, uz učešće učača Kur'ana iz nekoliko zemalja te bh. učača ilahija i kasida.
 

Faktor pratite putem aplikacija za Android i iOS.
Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.
Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected].
Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Najnovije Najčitanije Na vrh