Program su prisustvovali glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo Abdulgafar ef. Velić, muftija sarajevski Nedžad-ef. Grabus i drugi predstavnici Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

Velić je u obraćanju kazao da bosanski muslimani s posebnim poštovanjem dočekuju mjesec u kojem je rođen posljednji poslanik Muhammed a.s.

- Iz tog dubokog poštovanja u Bosni i Hercegovini stotinama godina se uče mevludi i organiziraju različite aktivnosti, sadržaji i programi koji su vremenom postali prepoznatljiv običaj bosanskih muslimana. Upravo s tim ciljem je i pokrenuta manifestacija "Selam, Ya Resulallah" prije 17 godina. Mi ćemo u narednih 20 dana iz ljubavi prema poslaniku Muhammedu a.s. organizirati različite sadržaje, tribine, predavanja, promocije, izložbe, programe za mlade i druge aktivnosti - kazao je Velić.

Sva raskoš ulemanske ljubavi prema poslaniku

Muftija Grabus je istakao da kulturno-vjerska manifestacija "Dani o Allahovom Poslaniku - Selam, Ya Resulallah“ pokazuje svu raskoš ulemanske ljubavi prema poslaniku Muhammedu a.s.

- Medžlis Islamske zajednice Sarajevo svake godine u kontinuitetu organizira sadržaje koji nas povežu sa sunetom, vjerovjesnikovom praksom, hadisom i važnim porukama vjere koje nas hrabre u izazovnim i lijepim trenucima i dunjalučkim nedaćama. Ova manifestacija pokazuje svu raskoš ulemanske ljubavi prema poslaniku Muhammedu a.s. u nastojanju da se odgonetnu njegove poruke i učine ih mjerodavnim u našem vremenu i našim životima - kazao je Grabus.

Miralem ef. Babajić, pomoćnik glavnog imama MIZ Sarajevo, izjavio je da je manifestacija posvećena "životu poslanika Muhammeda a.s. i svim lijepim porukama koje se mogu crpiti iz njegovog života i kojima možemo uljepšati svoju svakodnevnicu i svoj život".

- Želimo različitim sadržajima da na najljepši način govorimo o poslaniku Muhammedu a.s. kako bi predstavili šta on predstavlja za nas i naravno da bismo preventivno djelovali na sve one neiskrene pristupe prema tumačenju života poslanika Muhammeda a.s. - rekao je.

Moto ovogodišnje manifestacije je "Dobro djelo".

- Smatrali smo da je potrebno da promovišemo dobro djelo i da nam dobročinstvo bude na prvom mjestu i da nam bude navika, što ustvari i jeste naša bosanskohercegovačka tradicija. Trudimo se da prenesemo na naše mlade, prije svega, da nam dobro djelo, odnosno dobročinstvo postane navika - rekao je Babajić.

Manifestacija "Selam, Ya Resulallah" trajat će do 1. novembra.

Bogata islamska tradicija Bošnjaka

Mevlud, kao istaknuti dio islamske tradicije Bošnjaka, ove godine će biti jedna od centralnih aktivnosti koja će obilježiti manifestaciju koju 17. put organizira Medžlis Islamske zajednice Sarajevo u mjesecu rebiul-evvelu u kojem se obilježava rođenje posljednjeg Božijeg poslanika Muhammeda, a. s.

Tradicionalna mevludska svečanost bit će održana 17. oktobra (Baščaršijska džamija, jacija-namaz), a centralna mevludska svečanost u Gazi Husrev-begovoj džamiji 18. oktobra (podne-namaz).

U okviru manifestacije je pripremljeno 27 različitih programskih sadržaja koji će se na različitim lokacijama realizirati u 22 dana, a u programu učestvuje oko 170 učesnika iz BiH i Republike Turske.

Manifestacija će biti održana u skladu s epidemiološkim mjerama uvedenim u cilju sprečavanja širenja zaraze koronavirusom.

Ciklus od tri predavanja u Gazi Husrev-begovoj biblioteci

U sklopu manifestacije je planiran ciklus od tri predavanja u Gazi Husrev-begovoj biblioteci. Prvo predavanje bit će održano 11. oktobra, a govorit će novi muftija sarajevski Nedžad ef. Grabus. Drugo predavanje bit će održano 18. oktobra, a predavač je hafiz Mensur Malkić, dok će treće predavanje biti održano 25. oktobra. Predavač je Dževad Hodžić.

Glavni ciljevi manifestacije "Dani o Allahovom Poslaniku - Selam, Ya Resulallah" će doprinijeti afirmaciji kulture i tradicije naroda BiH, predstavljanje života Božijeg Poslanika i podsticanje na primjenu njegovih univerzalnih poruka u savremenom dobu, promociji islamske umjetnosti s posebnim akcentom na umjetnost vezanu za Poslanika, podsticati na najljepše osjećaje ljubavi prema Stvoritelju i Poslaniku, doprinijeti razvijanju navika činjenja dobra kod djece i mladih i doprinijeti promociji lijepog u javnom prostoru, s naglaskom na lijepu riječ, poručuju organizatori.