navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Kamerni 55

Otvorena knjiga žalosti povodom smrti Milene Dravić

Svoj ogromni talent poklonila si bosanskohercegovačkoj kinematografiji gdje si ostvarila brojne i nikada zaboravljene uloge

Objavljeno: 15.10.2018. u 14:53
get url
text
Milena Dravić: Diva ex-Jugoslovenskog glumišta

U Kamernom teatru 55 danas je otvorena knjiga žalosti povodom smrti Milene Dravić, a do 19. oktobra, kada je i vrijeme sahrane u Beogradu, građani Sarajeva će imati priliku da se upišu i odaju počast velikoj divi.

Povodom njene smrti, direktor Kamernog teatra 55, Emir Hadžihafizbegović je napisao: "Sa iskrenom tugom i dubokim žaljenjem primili smo vijest da je preminula diva ex-jugoslovenskog glumišta, neponovljiva Milena Dravić. Nema riječi koje mogu opisati prazninu koja ostaje njenim odlaskom, jer takav talent, takva posvećenost poslu, ali i gotovo nepojmljiva ljudskost, koju su Milena i njen suprug, pokojni Dragan Nikolić, pokazivali, teško će se ponoviti.

S njima je otišla cijela jedna epoha koja je obilježila glumačku scenu Balkana i bivše Jugoslavije. S njima smo se smijali i plakali, učili i uživali, i proći će mnogo vremena, a možda to vrijeme nikada neće ni doći, dok se takve glumačke, ali i ljudske veličine, ponovo ne pojave. Milena je pored sveg svog veoma zgusnutoga profesionalnog rasporeda, uvijek iznalazila načina da se u potpunosti posveti običnim ljudima, i da im pokloni svoje dragocjeno vrijeme, ljubav i nesebičnu i iskrenu pomoć. Bila je i ostala inspiracija i primjer o kakvom se može samo sniti.

Mi koji ostajemo možemo se smatrati sretnima jer smo živjeli u vremenu u kojem smo mogli uživati u njenom talentu i njenoj ljudskosti. Svoj ogromni talent poklonila si bosanskohercegovačkoj kinematografiji gdje si ostvarila brojne i nikada zaboravljene uloge, glumila u mnogim serijama i igrala u brojnim gostujućim teatarskim predstavama, čime si nas beskrajno zadužila i počastila. Kamerni teatar 55 danas je tih. Minuta ćutnje je premalo za jedan takav život. Voljeli bismo te vratiti na bis."