open-navfaktor-logo
search
Sarajevo
Otvorena izložba "Srce riječi" slikara i kaligrafa Ahmeta Sule
Otvaranju izložbe su prisustvovali ambasador Republike Turske u Bosni i Hercegovini Haldun Koc, predstavnici turskih institucija i organizacija i druge zvanice
12.10.2018. u 22:37
get url
text

{$galerijaFotografija}

U Institutu Yunus Emre u Sarajevu otvorena je izložba pod nazivom "Srce riječi" slikara i kaligrafa Ahmeta Sule, javlja Anadolu Agency (AA).

Otvaranju izložbe su prisustvovali ambasador Republike Turske u Bosni i Hercegovini Haldun Koc, predstavnici turskih institucija i organizacija i druge zvanice.

Ambasador Koc je u obraćanju prisutnima istakao da je izložba "Srce riječi" slikara i kaligrafa Ahmeta Sule veoma zanimljiva.

- Gospodin Sula je danas prilikom posjete ambasadi govorio o filozofskoj dimenziji umjetnosti te o tome kako srž riječi ima duboko značenje. Nakon što sam vidio ova djela zaista mogu vidjeti tu dubinu - rekao je Koc.

Dodao je da kultura snažno povezuje i zbližava ljude i države, napominjući da kultura upravo tako zbližava Tursku i Bosnu i Hercegovinu.

Sula, koji je inače profesionalni policajac, istakao je da se od malih nogu počeo interesovati za umjetnost.

- Iako ove dvije struke mogu izgledati suprotne, uvijek sam pokušavao shvatiti unutrašnji svijet čovjeka, njegovo srce i moral te izvući neke zaključke i lekcije i onda sve to prezentirati kroz umjetnička djela - kazao je turski slikar.

Dodao je da njegove slike predstavljaju filozofska djela koja ljude navode na razmišljanje o duhovnosti i unutrašnjem svijetu.

- U konačnici, ove nadrealističke slike, sa svim svojim elementima i porukama, govore nam o samom čovjeku - rekao je Sula, inače porijeklom iz Bosne i Hercegovine.

Direktor Turskog kulturnog centra Yunus Emre u Sarajevu Mehmet Akif Yaman je izrazio zadovoljstvo što su imali priliku da budu domaćini izložbe.

Na izložbi koja će biti otvorena i u subotu, izloženo je 40 slika koja izražavaju tursku islamsku kulturu i filozofiju umjetnosti.

Osim u Turskoj, Sula je održavao izložbe i u Pekingu, Tokiju, Dubaiju i Dohi.

20181012_2_32841779_38047255.jpg
1 od 18
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.