Petak, 02.10.2020.

Sarajevo

Otvorena izložba "Srce riječi" slikara i kaligrafa Ahmeta Sule

FOTO: AA

Otvaranju izložbe su prisustvovali ambasador Republike Turske u Bosni i Hercegovini Haldun Koc, predstavnici turskih institucija i organizacija i druge zvanice

U Institutu Yunus Emre u Sarajevu otvorena je izložba pod nazivom "Srce riječi" slikara i kaligrafa Ahmeta Sule, javlja Anadolu Agency (AA).

Otvaranju izložbe su prisustvovali ambasador Republike Turske u Bosni i Hercegovini Haldun Koc, predstavnici turskih institucija i organizacija i druge zvanice.

Ambasador Koc je u obraćanju prisutnima istakao da je izložba "Srce riječi" slikara i kaligrafa Ahmeta Sule veoma zanimljiva.

- Gospodin Sula je danas prilikom posjete ambasadi govorio o filozofskoj dimenziji umjetnosti te o tome kako srž riječi ima duboko značenje. Nakon što sam vidio ova djela zaista mogu vidjeti tu dubinu - rekao je Koc.

Dodao je da kultura snažno povezuje i zbližava ljude i države, napominjući da kultura upravo tako zbližava Tursku i Bosnu i Hercegovinu.

Sula, koji je inače profesionalni policajac, istakao je da se od malih nogu počeo interesovati za umjetnost.

- Iako ove dvije struke mogu izgledati suprotne, uvijek sam pokušavao shvatiti unutrašnji svijet čovjeka, njegovo srce i moral te izvući neke zaključke i lekcije i onda sve to prezentirati kroz umjetnička djela - kazao je turski slikar.

Dodao je da njegove slike predstavljaju filozofska djela koja ljude navode na razmišljanje o duhovnosti i unutrašnjem svijetu.

- U konačnici, ove nadrealističke slike, sa svim svojim elementima i porukama, govore nam o samom čovjeku - rekao je Sula, inače porijeklom iz Bosne i Hercegovine.

Direktor Turskog kulturnog centra Yunus Emre u Sarajevu Mehmet Akif Yaman je izrazio zadovoljstvo što su imali priliku da budu domaćini izložbe.

Na izložbi koja će biti otvorena i u subotu, izloženo je 40 slika koja izražavaju tursku islamsku kulturu i filozofiju umjetnosti.

Osim u Turskoj, Sula je održavao izložbe i u Pekingu, Tokiju, Dubaiju i Dohi.

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.
Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected].
Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Najnovije Najčitanije Na vrh