open-navfaktor-logo
search
Mostarsko proljeće
Otvorena izložba "Povratak anđela" kolekcionara Srećka Lole Mustagrudića
Mustagrudić je prvi veliki mostarski kolekcionar, a svoju je strast razvio do neslućenih visina. Njegova ga zbirka svrstava u red poznatih kolekcionara s čvrstim ugledom u cijelom svijetu
Denis Zeba
31.05.2019. u 21:12
get url
text

Izložba umjetnina iz zbirke evropskog kolekcionara mostarskog porijekla Srećka Mustagrudića pod nazivom "Povratak anđela" otvorena je u petak navečer u Galeriji Aluminij, u sklopu manifestacije Mostarsko proljeće - Dani Matice hrvatske Mostar.

Autor izložbe istaknuo je kako se pomalo vraća svojoj kući, na mostarski Bulevar te da je to želio obilježiti i svojim djelima. Ovom prilikom je, kako kaže, izložio oko 300 svojih djela, napravivši selekciju iz zbirke koja broji oko 5.000 djela, što je, po njegovim riječima, trajalo dosta dugo, oko godinu dana.

U onome što je izloženo daju se vidjeti mnoge raznolikosti, velike svjetske religije, povijest te istinski susreti civilizacija.  

 - Mustagrudić je prvi veliki mostarski kolekcionar, a svoju je strast razvio do neslućenih visina. Njegova ga zbirka svrstava u red poznatih kolekcionara s čvrstim ugledom u cijelom svijetu. No, dok kolekcionari ljubomorno čuvaju i skrivaju svoje umjetnine, Srećko je drukčiji. Posljednjih dvadesetak godina svojevrsna su priprema za njegov konačni povratak – kazao je u povodu izložbe počasni predsjednik Matice hrvatske Mostar, akademik Josip Muselimović.

Dodao je kako je upravo Mustagrudić 2008. godine Mostar darovao prvom numizmatičkom zbirkom, i tada u sklopu Dana Matice hrvatske.

Po riječima direktora Galerije "Aluminij" Darka Juke, sudar Mostara s ratom odveo je Srećka iz rodnog grada, a smiraj je pronašao u slovačkim Pieštanyma. Ono što mu iz tadašnje zbirke nije uništeno, sačuvali su mu širokobriješki franjevci.

- On nije klonuo duhom. Naprotiv, u prisilnom izgnanstvu prepustio se lutanju svijetom i liječenju svoje senzibilne duše stalnom potragom za umjetninama, obnavljajući svoju ranije započetu odiseju. Danas popis njegovog vlasništva premašuje pet hiljada slika, grafika, reljefa, skulptura, fotografija…, a odlučio je kako je vrijeme za povratak doma - kazao je Juka.

Uz Maticu hrvatsku Mostar i Galeriju Aluminij, na čelu organizacije "Povratka anđela" su slovačko veleposlanstvo i Slovački paraolimpijski odbor, a otvaranju izložbe prisustvovao je i slovački ambasador u BiH Martin Kačo.

- Zahvalio bih se čovjeku koji je danas "posebno kriv" za ovu prelijepu izložbu u ovom prelijepom gradu ispod plavog hercegovačkog neba, Srećku Loli Mustargrudiću. Ambasadi Slovačke je izuzetna čast da ga podrži u tim naporima, da on kao državljanin i naše i vaše države radi uime naših dobrih odnosa, uime toga da bismo se svi ujedno našli u zajedničkoj evropskoj porodici. Mi u Slovačkoj u to čvrsto vjerujemo - poručio je ambasador.

Srećko Lola Mustagrudić rođen je 1952. u Mostaru. Kolekcionarstvom numizmatike i umjetnina bavi se duže od 50 godina, a danas je jedan od ozbiljnih kolekcionara evropskog nivoa. Nosilac je većeg broja povelja, odlikovanja i zahvalnica za doprinos kulturi i promociji dobrog imena Slovačke Republike u svijetu. "Povratak anđela" početak je dugog puta povratka "zatočenika umjetnosti" u njegovu rodnu kuću, u mostarski atelje velikog Ice Voljevice.

Izložba će biti otvorena do 28. lipnja.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.