open-navfaktor-logo
search
Sarajevo
Otvorena izložba postdiplomaca na ALU: Djela koja najavljuju nova talentovana umjetnička imena
Izložba postdiplomaca Akademije likovnih umjetnosti Univerziteta u Sarajevu otvorena je danas u Galeriji ove visokoškolske obrazovne institucije.
20.12.2021. u 17:24
get url
text

Izložena su djela inspirisana različitim motivima nastala u različitim tehnikama u protekle dvije godine. Svaki rad zapravo je svjedok nevjerovatnih rukopisa novih talentiranih umjetničkih imena za koja će se tek čuti. 

Centralni dio izložbe čini zanimljiva skulptura inspirisana egipatskim faraonom Ehnatonom, suprugom kraljice Nefertiti, čiji autor je akademski kipar Haris Kusturica.

Skulptura je izgrađena od krpa, ističe Kusturica.

{$galerijaFotografija}

- Ovo je jedna od skulptura koje sam napravio za završni rad na magistarskom studiju. Riječ je o mom bratu, dakle, portret sam radio prema svom bratu i tražio sam način kako da prikažem njegovo djetinjstvo referišući se na jednog vrijednog faraona Ehnatona. Tako da sam tražio te neke poveznice između egipatske umjetnosti i naše savremene umjetnosti, i naravno sa primjesom vlastitog senzibiliteta – pojasnio je Kusturica.

Sa grafikama na izložbi se predstavio Ensar Hadžić.

- Inspiracija je nešto što se ne može naručiti iznenada i više je proces nekog promišljanja. Prije svega, nekad je to stvarnost ili san i zavisi kako čovjek to dvoje kombinuje. Na kraju tog procesa izađe nešto što je slika ili grafika. Mi imamo izuzetnu grafičku scenu u BiH, a svakako u Sarajevu i na ovoj akademiji. Gdje god da sam putovao po Balkanu, uvijek su pitali za grafičku scenu jer su te grafike doprijele do njih. Posebno su im interesantni Dževad Hozo i Mersad Berber, ali i ostali umjetnici koji jesu i oni koji nisu danas među nama – istakao je Hadžić.

Likovna Akademija, Izložba 20.12.2021
1 od 15
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.