open-navfaktor-logo
search
Sarajevo
Otvorena izložba "Mevlud u kulturi bosanskohercegovačkih muslimana"
Izložbu je otvorio zamjenik reisu-l-uleme Islamske zajednice u BiH Husein ef. Smajić
19.11.2018. u 14:21
get url
text

Izložba "Mevlud u kulturi bosanskohercegovačkih muslimana" koju su pripremili uposlenici Gazi Husrev-begove biblioteke otvorena je danas u toj instituciji u povodu rabbiu-l-evvela, mjeseca u kojem je rođen posljednji Božiji poslanik Muhammed a.s.

Izložbu čini 15 izložbenih panela koji govore o autorima mevluda u Bosni i Hercegovini, među kojima su Sulejman Čelebi, Ali-dede Bošnjak, Muharem Dizdarević, Sejfullah Proho, Safet-beg Bašagić, Salih Gašević, Ešref Kovačević, Rešad Kadić i drugi. 

Izložbu je otvorio zamjenik reisu-l-uleme Islamske zajednice u BiH Husein ef. Smajić koji je ukazao na važnost obilježavanja mevluda, ali i na izuzetnu važnost prisjećanja onih koji su iz ljubavi prema Bogu i Njegovom Poslaniku pisali stihove.

Smajić je podsjetio da je mevlud vrsta pobožnog spjeva o rođenju Muhammeda a.s, a u islamskoj tradiciji Bošnjaka učenje mevluda je jedan od najrasprostranjenijih vjerskih običaja. Za Bošnjake on znači lijep događaj, okupljanje u čast Pejgambera.  

Direktor Gazi Husrev-begove biblioteke Osman Lavić te profesori Ismet Bušatlić i Ibrahim Begović su istakli da se izložbom želi ukazati na tradiciju obilježavanja mevluda u BiH, s posebnim osvrtom na Bošnjake koji su bili autori takvih vrsta pobožnih spjevova tokom historije.

Naglasili su da su prigode iz Poslanikova života bile prilika, snažna inspiracija Bošnjacima, onima koji su imali i znali napisati lijepu riječ da tu inspiraciju pretoče u tekst i stih, te da Bošnjaci stoljećima uče te stihove iz ljubavi prema Muhammedu a.s.

- Postoji posebna ljubav, ljubav nad ljubavi, a Bošnjaci, muslimani, tu posebno snažnu, stalnu i trajnu ljubav gaje prema Uzvišenom Bogu i Njegovom Miljeniku a.s. Tu ljubav su iskazivali kroz pjesmu, no te pjesme ne pjevaju, nego uče. Stoga mevlud jest pjesma, ali se ta pjesma uči – rekao je Bušatlić na otvorenju.  

Na izložbi su prezentirani rukopisi i zbirke mevluda, arhivski dokumenti koji se odnose na obilježavanje mevluda u BiH, te muzejski eksponati, poput buhurdara - kadionice koji su tradicionalno bili nezaobilazni dio mevludskih svečanosti.

Postavka izložbe, koju organizira Uprava za obrazovanje i nauku Rijaseta Islamske zajednice u BiH, trajat će do 27. novembra ove godine.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.