Izložba "Džemaludin Čaušević: prosvjetitelj i reformator" otvorena je u izložbenom prostoru Galerije Općine Novi Grad, čime je obilježeno osamdeset godina od smrti istaknute ličnosti koja je ostavila neizbrisiv trag u bosanskohercegovačkoj historiji, kulturi i politici.

Izložba je organizirana zajedničkom saradnjom Bošnjačkog instituta-Fondacije Adila Zulfikarpašića i Općine Novi Grad Sarajevo, u okviru projekta "Ime moje škole", a bit će otvorena do 5. oktobra.

Glavni eksponati izložbe su bronzana bista Džemaludina Čauševića, djelo najznačajnijeg hrvatskog kipara Ivana Meštrovića, originalno izdanje "Kur'an Časni: prevod i tumač" iz 1937. godine i izdanja periodika sa početka 20. stoljeća u kojima je Čaušević objavljivao tekstove. Izložbu je otvorila direktorica Bošnjačkog instituta Amina Rizvanbegović Džuvić, a prisustvovali su i učenici Osnovne škole koja od 1994. godine nosi ime velikana Džemaludina Čauševića.

- Ovom postavkom željeli smo pokazati i predstaviti kako je Džemaludin Čaušević bio jedna od najistaknutijih ličnosti sa početka 20. stoljeća, čovjek koji je bio veliki reformator, prosvjetitelj, čovjek koji je svoje ideje sprovodio u djela, zalagao se za reforme i prava u obrazovanju - istakla je Rizvanbegović.

Hadži Mehmed Džemaludin ef. Čaušević rođen je 1870. godine u mjestu Arapuša kod Bosanke Krupe. Nakon završetka Bihaćke medrese, školovanje nastavlja u Istanbulu gdje studira pravo, književnost, teologiju, filozofiju, misticizam i historiju. 

Od 1903. do 1905. nastavnik je arapskog jezika u Velikoj Gimnaziji u Sarajevu, kada je izabran za člana Ulema-medžlisa. Iste godine napravio je konačnu reformu arebice za potrebe pisanja bosanskim jezikom. Izabran je za reisu-l-ulemu 1913., a svečano ustoličen naredne godine. Ostavku je podnio 1930. godine, nakon čega se posvetio prevođenju Kur'ana na bosanski jezik.

Knjiga naslovljena "Kur'an Časni: prevod i tumač" objavljena je 1937, godinu dana prije Čauševićeve smrti. U listu Novi behar (1938) navodi se kako mu je obavljena "impozantna dženaza kakve Sarajevo ne pamti" saopćeno je iz Općine Novi Grad.