open-navfaktor-logo
search
Muzej RS-a
Otvorena izložba "50 godina od zemljotresa u Banjoj Luci (1969-2019)"
Ova izložba ima edukativni karakter prije svega pošto se Banja Luka nalazi na trusnom području te je u budućnosti realno očekivati da će zemljotresi jačeg intenziteta pogoditi ova područja
24.10.2019. u 20:16
get url
text

U Muzeju Republike Srpske večeras je otvorena izložba "50 godina od zemljotresa u Banjoj Luci (1969-2019)" autora Milenka Đorđevića, višeg kustosa historičara.

Izložba je otvorena u okviru obilježavanja pola vijeka od zemljotresa koji je 27. oktobra 1969. godine razorio Banju Luku. U ovom zemljotresu poginulo je 15 osoba, 1.117 osoba je povrijeđeno, a uništeno je 86.000 stanova, 266 školskih objekata, 146 objekata kulturnih institucija, 133 zdravstvenih i 29 socijalnih ustanova, 152 objekta javne uprave i administracije, kao i 112 privrednih organizacija. Naknadni potresi trajali su 400 dana, a najjači od njih pogodio je Banju Luku 31. decembra 1969, godine što je izazvalo nova oštećenja na stambenim i drugim objektima.

- Sve institucije su radile svoj posao. Prije svega općinske službe, odnosno Štab za odbranu od elementarnih nepogoda Banja Luka donio je veoma značajnu odluku između 26. i 27. oktobra i taj dokument je prikazan na izložbi, da đaci 27. ne idu u škole i da se evakuišu bolnice - kazao je Đorđević.

{$galerijaFotografija}

Prema njegovim riječima, prikazana je pomoć koja je stigla Banjoj Luci, a posebna cjelina izložbe su posljedice zemljotresa.

Posjetioci imaju priliku da vide fotografije, dokumenta i štampu iz tog perioda, a Muzej RS-a je ostvario saradnju sa entitetskim Hidrometeorološkim zavodom koji je pružio stručnu pomoć pri realizaciji izložbe.

Tadašnji Muzej Bosanske Krajine, sada Muzej RS-a, prikupljao je fotografije, a Đorđević je rekao da je bio težak zadatak da se izaberu fotografije koje će prikazati najbolju sliku situacije.

- Prije svega, mislili smo na najmlađe posjetioce. Ova izložba ima edukativni karakter prije svega, pošto se Banja Luka nalazi na trusnom području te je u budućnosti realno očekivati da će zemljotresi jačeg intenziteta pogoditi ova područja - rekao je Milenko Đorđević.

Izložbu prati muzejska publikacija s fotografijama događaja i dokumenata, a idejno rješenje i postavku izložbe uradila je viši muzejski tehničar-dokumentarista Ljiljana Korać.

Muzej RS-, banja Luka, 50 godina od zemljotresa, 24.10.2019.
1 od 7
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.