open-navfaktor-logo
search
Collegium Artisticum
Otvorena dokumentarna izložba "60 godina festivala MESS"
Dokumentarna izložba "60 godina festivala MESS" otvorena je u galeriji Collegium Artisticum. Izložba čije su autorice članice direkcije festivala Ira Isović i Hana Bajrović, sastoji se od fotografija, postera i dokumenata svih izdanja festivala (od 1960 do 2020), postera programa Modul Memorije te postera produkcija, kao i knjige koje su izdate u okviru MESS biblioteke.
02.10.2020. u 11:48
get url
text

Svi zainteresovani građani i građanke izložbu mogu posjetiti do 28. oktobra svakog radnog dana od 10 do 18 sati kao i subotom od 10 do 14 sati.

Direktor Internacionalnog teatarskog festivala MESS Nihad Kreševljaković istakao je da izložba sadržava materijale koji su sastavni dio ne samo historije bosanskohercegovačkog teatra, već i historije evropskog teatra.

- Prije 60 godina Festival MESS započeo je svoje dugo putovanje kroz vrijeme. Na tom putovanju, MESS se suočavao sa različitim situacijama, transformacijama, izazovima, napadima, kritikama i pohvalama, ali je sve njih preživio i nadživio - kazao je Kreševljaković te podsjetio da je festivalska arhiva ozbiljno devastirana početkom agresije na BiH, tako da je puno materijala za izložbu skupljeno naknadno, kroz privatne arhive prijatelja i prijateljica festivala.

Govoreći o značaju festivala MESS, dugogodišnji festivalski prijatelj i učesnik prof. dr. Sulejman Bosto naglasio je da je ponosan što pripada MESS porodici i da je teatar kroz Festival MESS pokazao svoju apsolutnu nužnost.

- Još od svojih studentskih dana kroz MESS sam učio zajedno sa svojim kolegama. MESS je gigantska umjetnička škola, a upravo to MESS iskustvo je apsolutni dobitak i za umjetnost i za grad. Hvala MESS-u što nas kontinuirano uči šta je teatar i što nam servira najbolje teatarske proizvode iz cijelog svijeta -  naveo je prof.dr. Bosto.

Jedna od autorica izložbe Ira Isović istakla je da je izložba nastala kao izraz težnje da se prikaže sva grandioznost jedne divne ideje koja traje već 60 godina u kontinuitetu.

- Htjeli smo pokazati sve ono što je MESS prolazio u svom šezdesetogodišnjem postojanju. Izvući na svjetlo dana i osvijetliti cijelo more dokumenata koji su godinama stajali negdje po ćoškovima, a koji prikazuju sve faze kroz koje je MESS prošao u svom postojanju i stvarni život festivala - kazala je Isović te dodala da je ova postavka također dokaz ljepote i vitalnosti jednog kulturnog projekta koji čini most između epoha i generacija, ideja i realizacije, teškoća i entuzijazma, ljudi i država cijelog svijeta.

- Uvidom u sačuvanu arhivu MESS-a koja je dobrim djelom ovdje pred vama, nameće se slika o neke tri faze kroz koje je do sada prošao naš Festival: od osnivanja do 1992, od početka opsade do 1997. godine i od 1997. do danas - kazala je Hana Bajrović.

Internacionalni teatarski festival MESS osnovan je 1960. godine pod imenom Festival malih i eksperimentalnih scena Jugoslavije. Nakon 1974. godine zvao se Festival malih i eksperimentalnih scena od čega potječe i skraćenica po kojoj je Festival i danas prepoznatljiv - MESS. Festival je osnovan na inicijativu Jurislava Korenića, jednog od najistaknutijih teatarskih reditelja sa ovih prostora u 20. stoljeću i spada u red najstarijih festivala Istočne i Jugoistočne Evrope.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.